Slovenska dominacija v Lozani

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju se je za slovenske plezalce in plezalke začela odlično.
Oglej si celoten članek

Slovenski športni plezalci so na premierni tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v švicarskem Villarsu poskrbeli za kar trojno slovensko zmagoslavje s kar trojnimi stopničkami. Janja Garnbret je zmagala, Mina Markovič in Domen Škofic pa sta za popolni slovenski dan v Švici poskrbela z drugima mestoma.

V finale so se pričakovano prebili najboljši trije slovenski plezalci, ki so osvojili polovico od vseh danes podeljenih kolajn v Švici.

Garnbretova nadaljevala niz zmag

Aktualna svetovna prvakinja Garnbretova je ubranila lani osvojeno zmago na tem prizorišču ter z zmago začela obrambo naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti. Osemnajstletnica je lani v svetovnem pokalu vpisala štiri zmage.

Garnbretova je bila v finalu najbolj prepričljiva od vseh. Zmago je slavila na najlepši možni način v športnem plezanju z osvojenim vrhom smeri. Blizu je bila tudi nova evropska podprvakinja Markovičeva, ki je padla tik pod vrhom, tako da je skočila in se dotaknila zadnjega oprimka, a ga ni uspela zadržati. Priznali so ji oprimek 42+.

Tretje mesto je pripadlo novi evropski prvakinji v disciplini Belgijki Anak Verhoeven, s katero si je Garnbretova delila tretji dosežek polfinala. Belgijka (37+) je padla pet oprimkov nižje kot Markovičeva, ki je bila peta po polfinalu. Vodilna po polfinalu južnokorejska predstavnica Jain Kim ni bila kos Slovenkama in je padla še nižje v smeri (33+) za končno četrto mesto.

Škofic tik pod vrhom

Radovljičan Domen Škofic je v finalu tekme v švicarskem Villarsu osvojil drugo mesto. Boljši od Škofica je bil le Francoz Romain Desgranges, novi evropski prvak v disciplini.

Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zasedel Ukrajinec Fedir Samoilov, vodilni po polfinalu, ki je v finalu dosegel višino 35+, enako kot Nemec Jan Hojer, ki pa je zaradi slabšega polfinalnega izida zasedel četrto mesto.

Po razočaranju na evropskem prvenstvu minulo soboto v italijanskem Campitellu v dolini Fassa, ko je zaradi prekoračenega časa zapravil stopničke oziroma zmago ter je omenjal celo možnost konca kariere, je Škofic dobil zadoščenje že na prvi tekmi svetovnega pokala v težavnosti v sezoni.

Za las, z osmim mestom polfinala, je ujel finale, v katerem je kot prvi finalist v steni pokazal zelo prepričljivo predstavo. Splezal je čez previsni del ter je padel v zgornjem delu stene, pod vrhom, na oprimku 37. Desgranges, šesti po polfinalu, je za štiri oprimke izboljšal Škofičev dosežek, a se prav tako ni dotaknil vrha smeri. Desgranges in Škofic sta letvico postavila previsoko, saj njuna dosežka v steni nihče od finalistov ni izboljšal.

Triindvajsetletnik je z drugim mestom začel obrambo naslova skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti. Z drugim mestom je vpisal najboljši izid v Villarsu, kjer je lani ostal zunaj finala na 13. mestu. Škofic je s tremi lanskimi zmagami lani prvič v karieri, kot prvi Slovenec v moški konkurenci, postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.