Šport
119 ogledov

Slovenska dominacija v Lozani

plezanje Anže Petkovšek
Sezona svetovnega pokala v težavnostnem plezanju se je za slovenske plezalce in plezalke začela odlično.

Slovenski športni plezalci so na premierni tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v švicarskem Villarsu poskrbeli za kar trojno slovensko zmagoslavje s kar trojnimi stopničkami. Janja Garnbret je zmagala, Mina Markovič in Domen Škofic pa sta za popolni slovenski dan v Švici poskrbela z drugima mestoma.

V finale so se pričakovano prebili najboljši trije slovenski plezalci, ki so osvojili polovico od vseh danes podeljenih kolajn v Švici.

Garnbretova nadaljevala niz zmag

Aktualna svetovna prvakinja Garnbretova je ubranila lani osvojeno zmago na tem prizorišču ter z zmago začela obrambo naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti. Osemnajstletnica je lani v svetovnem pokalu vpisala štiri zmage.

Garnbretova je bila v finalu najbolj prepričljiva od vseh. Zmago je slavila na najlepši možni način v športnem plezanju z osvojenim vrhom smeri. Blizu je bila tudi nova evropska podprvakinja Markovičeva, ki je padla tik pod vrhom, tako da je skočila in se dotaknila zadnjega oprimka, a ga ni uspela zadržati. Priznali so ji oprimek 42+.

Tretje mesto je pripadlo novi evropski prvakinji v disciplini Belgijki Anak Verhoeven, s katero si je Garnbretova delila tretji dosežek polfinala. Belgijka (37+) je padla pet oprimkov nižje kot Markovičeva, ki je bila peta po polfinalu. Vodilna po polfinalu južnokorejska predstavnica Jain Kim ni bila kos Slovenkama in je padla še nižje v smeri (33+) za končno četrto mesto.

Škofic tik pod vrhom

Radovljičan Domen Škofic je v finalu tekme v švicarskem Villarsu osvojil drugo mesto. Boljši od Škofica je bil le Francoz Romain Desgranges, novi evropski prvak v disciplini.

Najnižjo stopničko zmagovalnega odra je zasedel Ukrajinec Fedir Samoilov, vodilni po polfinalu, ki je v finalu dosegel višino 35+, enako kot Nemec Jan Hojer, ki pa je zaradi slabšega polfinalnega izida zasedel četrto mesto.

Po razočaranju na evropskem prvenstvu minulo soboto v italijanskem Campitellu v dolini Fassa, ko je zaradi prekoračenega časa zapravil stopničke oziroma zmago ter je omenjal celo možnost konca kariere, je Škofic dobil zadoščenje že na prvi tekmi svetovnega pokala v težavnosti v sezoni.

Za las, z osmim mestom polfinala, je ujel finale, v katerem je kot prvi finalist v steni pokazal zelo prepričljivo predstavo. Splezal je čez previsni del ter je padel v zgornjem delu stene, pod vrhom, na oprimku 37. Desgranges, šesti po polfinalu, je za štiri oprimke izboljšal Škofičev dosežek, a se prav tako ni dotaknil vrha smeri. Desgranges in Škofic sta letvico postavila previsoko, saj njuna dosežka v steni nihče od finalistov ni izboljšal.

Triindvajsetletnik je z drugim mestom začel obrambo naslova skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti. Z drugim mestom je vpisal najboljši izid v Villarsu, kjer je lani ostal zunaj finala na 13. mestu. Škofic je s tremi lanskimi zmagami lani prvič v karieri, kot prvi Slovenec v moški konkurenci, postal skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.