Slovenski dan na dirki po Franciji

Foto: Epa Primož Roglič Foto: Epa Primož Roglič Foto: Epa Primož Roglič Foto: Epa Primož Roglič Foto: Epa Primož Roglič Foto: Epa Primož Roglič Foto: Epa Primož Roglič Foto: Epa Tadej Pogačar Foto: Epa Tadej Pogačar
Četrta etapa dirke po Franciji se je končala povsem po slovenskih željah.
Oglej si celoten članek

Četrta etapa je že pred startom na papirju napovedovala prvi pravi boj kolesarjev, ki se bodo ob koncu tritedenske preizkušnje borili za skupno zmago. Cilj etape so organizatorji namreč prvič na letošnjem Touru postavili na zaključku vzpona. 

"Prvi vikend smo preživeli dobro. Danes bo seveda vse drugače, saj imamo prvi gorski cilj. To je dobra priložnost da vidimo, v kakšnem stanju so noge in v kakšnem stanju so konkurenti," je tako pred etapo dejal športni direktor Jumbo-Visme Grischa Niermann.

Med favoriti je imel v etapi sicer prvi nekoliko več težav Tadej Pogačar, ki je na enem izmed spustov izgubil stik z glavnino, že zaostal pol minute, vendar se je še pred odločilnimi boji s pomočjo kolegov iz ekipe UAE uspel vrniti na mesta na začetku pelotona. Ta je šesterici ubežnikov dolgo sledil z zaostankom okoli treh minut, a je bilo očitno, da bo bežeče tudi pravočasno ujel. Ritem v glavnini so narekovali kolesarji moštva Deceuninck–Quick-Step, ki so delali v korist nosilca rumene majice Juliana Alaphilippa.

Ta je na zadnjem klancu hitro ostal sam, v ospredje so se postavili kolesarji Jumbo-Visme in Ineosa. Favoriti so ostajali skupaj. Dober kilometer pred koncem je na čelo skočil Sepp Kuss in za sabo povlekel moštvenega kapetana Rogliča.

Petsto metrov pred ciljem je skušal pobegniti Guillaume Martin, a ga je Roglič zlahka ujel, nato pa je Zasavec sprintal tudi za zmago in svoj tretji etapni uspeh na Touru. Kot drugi je v cilj prišel Tadej Pogačar, ki je kot edini še nekako dohajal rojaka. Slovenca sta v zadnjih metrih zanesljivo premagala celotno konkurenco. Martin je osvojil tretje mesto.

Video Tako je potekal zgodovinski zadnji kilometer

V rumeni majici je še ostal Alaphilippe pred Adamom Yatesom (+0:04), Roglič je z bonifikacijskimi sekundami že skupno tretji (+0:07), Pogačar, ki je oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja, je četrti (+0:11).

Foto: Epa Tadej Pogačar

Roglič se po izjemno hitrem zaključku zadnjega vzpona ni pozabil zahvaliti ekipi, ki ga je tako rekoč iztrelila v zaključek. "Hiter dan, zahteven dan. Ampak fantje so znova opravili dobro delo in ves čas sem bil v dobrem položaju. Na koncu sem razvil visoko hitrost in res sem zelo zadovoljen," je takoj po etapi v hitri izjavi dejal 30-letni Kisovčan.

Na vprašanje o rumeni majici, ni želel izgubljati preveč časa. "Moram sprejeti, da nimam rumene majice, ampak to mi niti ni tako pomembno. To je bil lep dan. Ostali smo na varnem, na koncu pa osvojili celo etapno zmago in tako moramo nadaljevati," je bil odločen Roglič, ki ga več kot očitno padec na kriteriju Dauphine ni iztiril.

"Prihajam nazaj, kaj naj rečem. Videl sem, da lahko dirkam in vsak dan se počutim bolje. Lepo je spet dirkati s kolesom. Tudi v drugi etapi sem dokazal, da sem pripravljen na začetek Toura in z ekipo moramo nadaljevati v tej smeri," je zaključil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 21:50 1. September 2020.

    Bravo Rogljič,hvala kurcu en dan brez unga šiptarja Luka! :)

  • 20:31 1. September 2020.

    Bravo 👏👏👏.2 mio nacija,pa se lahko enakovredno kosa z 🇪🇸🇬🇧🇺🇸🇩🇪🇮🇹... .In Roglič ni več osamljen,zdaj sta vsaj dva iz Slovenije,ki …

  • 18:49 1. September 2020.

    Slovenci smo čudo v svetu....bravo rogla in pogi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.