Slovenski košarkarji le še korak od prvih zgodovinskih Olimpijskih iger

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Slovenije so v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za OI premagali Venezuelo z 98:70 (26:21, 48:41, 71:55).
Oglej si celoten članek

Košarkarji Slovenije so prepričljivo preskočili tudi tretjo oviro na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu za olimpijske igre na Japonskem. Premagali so Venezuelo z 28 točkami razlike, kar pomeni, da za pot v Tokiu potrebujejo le še eno zmago jutri ob 18.30 proti Litvi.

Slovenija bo imela v nedeljo, ko jo bo na tribunah dvorane Žalgiris spodbujalo približno 500 slovenskih navijačev, priložnost, da si prvič v zgodovini zagotovi mesto med dvanajstimi ekipami na olimpijskih igrah. Doslej smo bili v kvalifikacijah dvakrat neuspešni; 1992 v Bilbau oziroma Zaragozi ter 2004 v Atenah. "Želimo zmagati in Sloveniji prvič v zgodovini zagotoviti mesto na olimpijskih igrah," je v pričakovanju tekme z Litvo povedal Luka Dončić.

Foto: Epa Slovenska košarkarska reprezentanca

Slovenija je scicer v uvodnem nastopu v Litvi premagala Angolo s 50 točkami razlike, v drugem je bila boljša od Poljske s 112:77, danes pa je nadigrala še Venezuelo.

Polfinalna predstava je bila najslabša Slovenije v Kaunasu. Šepal je met z razdalje, obramba na zunanjih igralcih, pa tudi ekipno zasedba Aleksandra Sekulića ni bila tako razpoložena kot na prvih dveh tekmah.

"Najprej bi rad čestital Venezueli za odlično predstavo. Igrala je borbeno z veliko želje, tako da smo morali napeti vse mišice. V drugem polčasu je do izraza vendarle prišla naša daljša klop in kvaliteta posameznikov, tako da smo prišli do nove zmage. Mislim, da nam jutri motivacije ne bo manjkalo, saj bo v igri zgodovinski dosežek, zagotovo pa se bomo morali dobro pripraviti na tekmeca in pokazati naš pravi obraz," je po tekmi izjavil slovenski selektor.

Foto: Epa Slovenska košarkarska reprezentanca

V napadu sta tokrat izstopala Mike Tobey in Luka Dončić. Američan v slovenskem dresu je v 31 minutah na parketu dosegel 27 točk (met 11:17, trojke 3:5) in ujel dvanajst odbitih žog (indeks 35), prvi zvezdnik ekipe pa je za las zgrešil trojnega dvojčka (23 točk, 13 podaj, 9 skokov, indeks 33).

Slovenija je po dokaj izenačenem prvem polčasu prvo občutnejšo razliko naredila na začetku drugega, ko je z delnim izidom 7:0 prišla do 55:41. Od tu dalje vprašanja o zmagovalcu praktično ni bilo več. Najvišjo razliko je Slovenija dosegla prav ob koncu tekme.

"Dosegli smo novo pomembno zmago in izpolnili osnovni cilj, ki je bil uvrstitev v finale. Zavedamo se, da nas odločilna tekma čaka v nedeljo in prepričan sem, da bomo dali vse od sebe in skušali Slovenijo popeljati v Tokio. Venezuela se je predstavila v dobri luči. Igrala je zelo agresivno, tako da smo morali v drugem polčasu malce prilagoditi taktiko. Vseeno zmaga niti za trenutek ni bila pod vprašajem," pa je svoje videnje tekme podal novi ljubljenec slovenskega občinstva, Mike Tobey.

Foto: Epa Slovenska košarkarska reprezentanca

* Dvorana Žalgiris Arena, sodniki: Vazquez (Portoriko), Yu (Tajpej), Lanzarini (Italija).
* Slovenija: Rupnik 6 (4:4), Nikolić 3, Murić 7 (2:2), Tobey 27 (2:2), Blažič 6, Hrovat 5 (3:3), Dragić 12 (2:2), Čančar 6, Čebašek 3, Dončić 23 (6:11).
* Venezuela: G. Vargas 2, Sojo 2, Cubillan 10, Chourio 16, J. Vargas 9, Bethelmy 3, Graterol 6, Guillent 3, Sifontes 3, Carrera 16 (3:3).
* Prosti meti: Slovenija 19:24, Venezuela 3:3.
* Met za tri točke: Slovenija 11:28 (Dončić 3, Tobey 3, Dragić 2, Čebašek, Murić, Nikolić), Venezuela 11:44 (Chourio 4, Cubillan 2, Vargas, Bethelmy, Guillent, Sifontes, Carrera).
* Osebne napake: Slovenija 15, Venezuela 27.
* Pet osebnih: /.

 

Za Olimpijske igre proti Litvi

Finale kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu za olimpijske igre je pričakovan. V nedeljo ob 18.30 se bosta namreč za eno od štirih prostih mest v Tokiu pomerila Slovenija in Litva. Gostitelji turnirja so v polfinalu premagali Poljsko z 88:69.

Zmagovalec finala v Kaunasu bo na olimpijskih igrah nastopil v skupini s Španijo, Argentino in Japonsko. Preostali udeleženci OI so Francija, ZDA, Nigerija, Iran in Avstralija.

Znana sta tudi finalna para na dveh od preostalih treh kvalifikacijskih turnirjev. V Splitu bosta v finalu igrala Brazilija in Nemčija, v Beogradu pa Srbija ter Italija.

Brazilija je v polfinalu premagala Mehiko s 102:74, Nemčija pa Hrvaško s 86:76. V Beogradu so domačini v polfinalu ugnali Portoriko 102:84, Italija pa Dominikansko republiko z 79:59. V Victorii v Kanadi pa bo finale znan ponoči; polfinala sta Kanada - Češka in Turčija - Grčija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.