Šport > Košarka
1693 ogledov

Slovenski košarkarji le še korak od prvih zgodovinskih Olimpijskih iger

Slovenska košarkarska reprezentanca Profimedia
Košarkarji Slovenije so v polfinalu kvalifikacijskega turnirja za OI premagali Venezuelo z 98:70 (26:21, 48:41, 71:55).

Košarkarji Slovenije so prepričljivo preskočili tudi tretjo oviro na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu za olimpijske igre na Japonskem. Premagali so Venezuelo z 28 točkami razlike, kar pomeni, da za pot v Tokiu potrebujejo le še eno zmago jutri ob 18.30 proti Litvi.

Slovenija bo imela v nedeljo, ko jo bo na tribunah dvorane Žalgiris spodbujalo približno 500 slovenskih navijačev, priložnost, da si prvič v zgodovini zagotovi mesto med dvanajstimi ekipami na olimpijskih igrah. Doslej smo bili v kvalifikacijah dvakrat neuspešni; 1992 v Bilbau oziroma Zaragozi ter 2004 v Atenah. "Želimo zmagati in Sloveniji prvič v zgodovini zagotoviti mesto na olimpijskih igrah," je v pričakovanju tekme z Litvo povedal Luka Dončić.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Slovenija je scicer v uvodnem nastopu v Litvi premagala Angolo s 50 točkami razlike, v drugem je bila boljša od Poljske s 112:77, danes pa je nadigrala še Venezuelo.

Polfinalna predstava je bila najslabša Slovenije v Kaunasu. Šepal je met z razdalje, obramba na zunanjih igralcih, pa tudi ekipno zasedba Aleksandra Sekulića ni bila tako razpoložena kot na prvih dveh tekmah.

"Najprej bi rad čestital Venezueli za odlično predstavo. Igrala je borbeno z veliko želje, tako da smo morali napeti vse mišice. V drugem polčasu je do izraza vendarle prišla naša daljša klop in kvaliteta posameznikov, tako da smo prišli do nove zmage. Mislim, da nam jutri motivacije ne bo manjkalo, saj bo v igri zgodovinski dosežek, zagotovo pa se bomo morali dobro pripraviti na tekmeca in pokazati naš pravi obraz," je po tekmi izjavil slovenski selektor.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

V napadu sta tokrat izstopala Mike Tobey in Luka Dončić. Američan v slovenskem dresu je v 31 minutah na parketu dosegel 27 točk (met 11:17, trojke 3:5) in ujel dvanajst odbitih žog (indeks 35), prvi zvezdnik ekipe pa je za las zgrešil trojnega dvojčka (23 točk, 13 podaj, 9 skokov, indeks 33).

Slovenija je po dokaj izenačenem prvem polčasu prvo občutnejšo razliko naredila na začetku drugega, ko je z delnim izidom 7:0 prišla do 55:41. Od tu dalje vprašanja o zmagovalcu praktično ni bilo več. Najvišjo razliko je Slovenija dosegla prav ob koncu tekme.

"Dosegli smo novo pomembno zmago in izpolnili osnovni cilj, ki je bil uvrstitev v finale. Zavedamo se, da nas odločilna tekma čaka v nedeljo in prepričan sem, da bomo dali vse od sebe in skušali Slovenijo popeljati v Tokio. Venezuela se je predstavila v dobri luči. Igrala je zelo agresivno, tako da smo morali v drugem polčasu malce prilagoditi taktiko. Vseeno zmaga niti za trenutek ni bila pod vprašajem," pa je svoje videnje tekme podal novi ljubljenec slovenskega občinstva, Mike Tobey.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

* Dvorana Žalgiris Arena, sodniki: Vazquez (Portoriko), Yu (Tajpej), Lanzarini (Italija).
* Slovenija: Rupnik 6 (4:4), Nikolić 3, Murić 7 (2:2), Tobey 27 (2:2), Blažič 6, Hrovat 5 (3:3), Dragić 12 (2:2), Čančar 6, Čebašek 3, Dončić 23 (6:11).
* Venezuela: G. Vargas 2, Sojo 2, Cubillan 10, Chourio 16, J. Vargas 9, Bethelmy 3, Graterol 6, Guillent 3, Sifontes 3, Carrera 16 (3:3).
* Prosti meti: Slovenija 19:24, Venezuela 3:3.
* Met za tri točke: Slovenija 11:28 (Dončić 3, Tobey 3, Dragić 2, Čebašek, Murić, Nikolić), Venezuela 11:44 (Chourio 4, Cubillan 2, Vargas, Bethelmy, Guillent, Sifontes, Carrera).
* Osebne napake: Slovenija 15, Venezuela 27.
* Pet osebnih: /.

 

Za Olimpijske igre proti Litvi

Finale kvalifikacijskega turnirja v Kaunasu za olimpijske igre je pričakovan. V nedeljo ob 18.30 se bosta namreč za eno od štirih prostih mest v Tokiu pomerila Slovenija in Litva. Gostitelji turnirja so v polfinalu premagali Poljsko z 88:69.

Zmagovalec finala v Kaunasu bo na olimpijskih igrah nastopil v skupini s Španijo, Argentino in Japonsko. Preostali udeleženci OI so Francija, ZDA, Nigerija, Iran in Avstralija.

Znana sta tudi finalna para na dveh od preostalih treh kvalifikacijskih turnirjev. V Splitu bosta v finalu igrala Brazilija in Nemčija, v Beogradu pa Srbija ter Italija.

Brazilija je v polfinalu premagala Mehiko s 102:74, Nemčija pa Hrvaško s 86:76. V Beogradu so domačini v polfinalu ugnali Portoriko 102:84, Italija pa Dominikansko republiko z 79:59. V Victorii v Kanadi pa bo finale znan ponoči; polfinala sta Kanada - Češka in Turčija - Grčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.