Sodnik, ki je spregledal ''božjo roko''

Foto: EPA
Foto: EPA
Skoraj 30 let po tem, ko je Diego Maradona z ''božjo roko'' Argentini pomagal do zmage nad Anglijo, je legendarni argentinski nogometaš obiskal sodnika, ki si je privoščil to zgodovinsko napako.
Oglej si celoten članek

Argentinska nogometna reprezentanca se je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986 pomerila z Anglijo in slavila z 2:1 po zaslugi dveh golov Diega Maradone.

Napadalni vezist si je pri prvem zadetku pomagal z roko, drugega pa je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) izglasovala za najlepši gol v zgodovini svetovnih prvenstev.

Maradona je po tekmi zanikal, da je igral z roko, sporni zadetek pa je pripisal božjemu posredovanju. ''Gol je bil dosežen malce s pomočjo božje roke in malce s pomočjo Maradonine glave,'' so slavne besede, ki jih je takrat  izrekel danes 54-letni nogometaš.

Maradona je v teh dneh obiskal Tunizijo in se po 29 letih zopet srečal z danes 71-letnim Alijem Bennaceurjem, ki si je pred slabimi tremi desetletji privoščil eno najzloglasnejših napak v športni zgodovini.

''Obiskal sem Tunizijo, kjer sem imel čustveno ponovno snidenje z Alijem Bennaceurjem. Podaril sem mu dres Argentine, on pa mi je dal sliko, ki je visela v njegovem domu. Moje posvetilo: 'Za Alija, mojega večnega prijatelja','' je na družabnem omrežju Facebook sporočil Maradona.

Bennaceur je v kasnejših intervjujih odgovornost za napako pripisal svojemu pomočniku Bogdanu Dotchevu. ''Če pogledate tekmo, lahko vidite, da je bil Dotchev v boljšem položaju kot jaz,'' je leta 2001 povedal za revijo Olé in dodal: ''Dvomil sem, vendar sem videl stranskega sodnika, da teče proti sredini, zato sem gol priznal, saj sem moral upoštevati pravila Fife.''

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:39 19. Avgust 2015.

    Sramota!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.