Šport > Nogomet
42 ogledov

Sodnik, ki je spregledal ''božjo roko''

maradona bennceuer ali EPA
Skoraj 30 let po tem, ko je Diego Maradona z ''božjo roko'' Argentini pomagal do zmage nad Anglijo, je legendarni argentinski nogometaš obiskal sodnika, ki si je privoščil to zgodovinsko napako.

Argentinska nogometna reprezentanca se je v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Mehiki leta 1986 pomerila z Anglijo in slavila z 2:1 po zaslugi dveh golov Diega Maradone.

Napadalni vezist si je pri prvem zadetku pomagal z roko, drugega pa je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) izglasovala za najlepši gol v zgodovini svetovnih prvenstev.

Maradona je po tekmi zanikal, da je igral z roko, sporni zadetek pa je pripisal božjemu posredovanju. ''Gol je bil dosežen malce s pomočjo božje roke in malce s pomočjo Maradonine glave,'' so slavne besede, ki jih je takrat  izrekel danes 54-letni nogometaš.

Maradona je v teh dneh obiskal Tunizijo in se po 29 letih zopet srečal z danes 71-letnim Alijem Bennaceurjem, ki si je pred slabimi tremi desetletji privoščil eno najzloglasnejših napak v športni zgodovini.

''Obiskal sem Tunizijo, kjer sem imel čustveno ponovno snidenje z Alijem Bennaceurjem. Podaril sem mu dres Argentine, on pa mi je dal sliko, ki je visela v njegovem domu. Moje posvetilo: 'Za Alija, mojega večnega prijatelja','' je na družabnem omrežju Facebook sporočil Maradona.

Bennaceur je v kasnejših intervjujih odgovornost za napako pripisal svojemu pomočniku Bogdanu Dotchevu. ''Če pogledate tekmo, lahko vidite, da je bil Dotchev v boljšem položaju kot jaz,'' je leta 2001 povedal za revijo Olé in dodal: ''Dvomil sem, vendar sem videl stranskega sodnika, da teče proti sredini, zato sem gol priznal, saj sem moral upoštevati pravila Fife.''