Španska liga toži Fifo zaradi zimskega svetovnega prvenstva

Foto: EPA
Foto: EPA
Španska liga je na mednarodno športno razsodišče vložila tožbo proti Fifi zaradi svetovnega prvenstva v Katarju leta 2022. LFP ocenjuje, da bodo imeli klubi zaradi spremenjenih datumov okoli 65 milijonov evrov izgube.
Oglej si celoten članek

Španska profesionalna nogometna liga (LFP) je na mednardono športno razsodišče (CAS) vložila tožbo proti Fifi zaradi spremenjenih datumov svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022. Fifa je zaradi vremenskih razmer v Katarju, poleti je v arabski državi v povprečju 42 stopinj celzija vroče, svetovno prvenstvo prestavila na november in december, prav to pa ni po godu španskih klubov, poročajo španski mediji.

Predsednik LFP Javier Tebas ocenjuje, da bosta španska prva in druga liga zaradi spremenjenih datumov svetovnega prvenstva izgubili okoli 65 milijonov evrov. Sicer bo Fifa klubom za izgubo plačala odškodnino, a to naj ne bi bilo dovolj. Za svetovno prvenstvo v Rusiji leta 2018 je Fifa sprejela odškodninski sklad v višini 195 milijonov evrov. Za svetovno prvenstvo v Katarju naj bi bila skupna vsota še trikrat večja.

Odškodnino dobijo pa le ti klubi, ki imajo v svojih vrstah igralce reprezentanc kvalificiranih držav. Državne lige se bodo morale namreč zaradi svetovnega prvenstva jeseni končati prej, kar pa pomeni prestavitev tekem na poletje. Zato je združenje evropskih lig predlagalo prestavitev svetovnega prvenstva na maj in junij, tega pa Fifa pri svoji odločitvi ni upoštevala.

Španska liga je edina, ki bo sedaj tožila Fifo zaradi odločitve. "Vsi se bojijo Fife,“ je povedal Tebas, ki si je želel več podpore. LFP se je želela povezati z nemško, italijansko ali angleško ligo, a se največje evropske lige niso želele pridružiti tožbi. Vse tri lige in tudi Uefa pa tožbo "moralno“ podpirajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.