Šport > Nogomet
8 ogledov

Španska liga toži Fifo zaradi zimskega svetovnega prvenstva

Javier Tebas EPA
Španska liga je na mednarodno športno razsodišče vložila tožbo proti Fifi zaradi svetovnega prvenstva v Katarju leta 2022. LFP ocenjuje, da bodo imeli klubi zaradi spremenjenih datumov okoli 65 milijonov evrov izgube.

Španska profesionalna nogometna liga (LFP) je na mednardono športno razsodišče (CAS) vložila tožbo proti Fifi zaradi spremenjenih datumov svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022. Fifa je zaradi vremenskih razmer v Katarju, poleti je v arabski državi v povprečju 42 stopinj celzija vroče, svetovno prvenstvo prestavila na november in december, prav to pa ni po godu španskih klubov, poročajo španski mediji.

Predsednik LFP Javier Tebas ocenjuje, da bosta španska prva in druga liga zaradi spremenjenih datumov svetovnega prvenstva izgubili okoli 65 milijonov evrov. Sicer bo Fifa klubom za izgubo plačala odškodnino, a to naj ne bi bilo dovolj. Za svetovno prvenstvo v Rusiji leta 2018 je Fifa sprejela odškodninski sklad v višini 195 milijonov evrov. Za svetovno prvenstvo v Katarju naj bi bila skupna vsota še trikrat večja.

Odškodnino dobijo pa le ti klubi, ki imajo v svojih vrstah igralce reprezentanc kvalificiranih držav. Državne lige se bodo morale namreč zaradi svetovnega prvenstva jeseni končati prej, kar pa pomeni prestavitev tekem na poletje. Zato je združenje evropskih lig predlagalo prestavitev svetovnega prvenstva na maj in junij, tega pa Fifa pri svoji odločitvi ni upoštevala.

Španska liga je edina, ki bo sedaj tožila Fifo zaradi odločitve. "Vsi se bojijo Fife,“ je povedal Tebas, ki si je želel več podpore. LFP se je želela povezati z nemško, italijansko ali angleško ligo, a se največje evropske lige niso želele pridružiti tožbi. Vse tri lige in tudi Uefa pa tožbo "moralno“ podpirajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.