Špansko zmagoslavje v Wimbledonu

Foto: EPA Garbine Muguruza
Španka Garbine Muguruza je zmagovalka teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu, potem ko je v finalu po uri in 17 minutah premagala Američanko Venus Williams s 7:5 in 6:0.
Oglej si celoten članek

Triindvajsetletna Garbine Muguruza je prvič osvojila najbolj sloviti turnir na svetu in je po Conchiti Martinez druga Španka z zmago v Wimbledonu. Pred dvema letoma je v finalu morala priznati premoč Sereni Williams, tokrat pa je v finalu premagala njeno starejšo sestro Venus. Za Španko je to druga zmaga na turnirjih za grand slam, lani je osvojila odprto prvenstvo Francije v Parizu.

Prvi niz finalnega obračuna na "sveti travi" na osrednjem igrišču v Wimbledonu je minil v izenačeni predstavi. Obe igralki sta do enajste igre z manjšimi težavami zadržali svojo prednost začetnega udarca, čeravno je bila Williamsova nekajkrat zelo blizu "breaku", a se je Španka trikrat izvila iz neprijetnega položaja. A prvo tovrstno napako je v enajsti igri naredila prav Američanka, njena 14 let mlajša tekmica pa je v naslednji igri po 51 minutah atraktivne igre prvi niz dobila s 7:5.

Drugi niz je minil v absolutni prevladi 182 cm visoke teniške igralke s Pirenejskega polotoka, ki je izkoristila živčno in negotovo predstavo Williamsove. Ta je naredila ogromno število neizsiljenih napak, hkrati pa tudi njeni udarci niso bili več tako natančni in prodorni kot v uvodnem delu dvoboja. Na drugi strani je bila Španka iz minute v minuto vse bolj samozavestna, v vseh segmentih igre je bila zanesljiva, obrazi njenih privržencev - med njimi sta bila v častni loži tudi španski kralj Juan Carlos, v loži Muguruze pa do danes edina španska zmagovalka v Wimbledonu Conchita Martinez, ki je leta 1994 v finalu premagala Američanko čeških korenin Martino Navratilovo - pa so bili nasmejani in prepričani v zmago, ki jo je Muguruza na koncu tudi dosegla. Še več, v drugem nizu je tekmeci na nasprotni strani igrišča zavezala kravato in drugi niz dobila s 6:0.

Foto: EPA Garbine Muguruza

"Pred dvema letoma sem si po porazu s Sereno rekla, da moram osvojiti turnir v Wimbledonu in letos mi je to tudi uspelo. Odločilen je bil prvi niz, v njem sva obe imeli priložnost za zmago, na mojo srečo pa se je razpletel v moj prid. Presrečna sem, počutim se zares neverjetno," so bile prve besede zmagovalke 131. turnirja v Wimbledonu, ki se bo po današnji zmagi vnovič vrnila v "top 10" na teniški lestvici WTA.

"Garbine je igrala odlično, ob tem pa so mi jasni tudi njeni občutki ob zmagi v Wimbledonu, pa tudi, koliko trdega dela je bilo vloženega v to končno zmago. Po finalnem porazu je ostalo nekaj grenkobe, a drugo leto se bom znova vrnila in skušala osvojiti turnir," je takoj po porazu dejala Williamsova, ki je letos naskakovala svojo šesto zmago v Wimbledonu. Najboljša je bila v letih 2000, 2001, 2005, 2007 in 2008, skupno pa je zmagala na osmih turnirjih za grand slam. Pred tem je dvakrat osvojila odprto prvenstvo ZDA v New Yorku v letih 2000 in 2001.

V nedeljskem moškem finalu bosta nastopila Švicar Roger Federer in Hrvat Marin Čilić.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.