Šport
196 ogledov

Špansko zmagoslavje v Wimbledonu

Garbine Muguruza EPA
Španka Garbine Muguruza je zmagovalka teniškega turnirja za grand slam v Wimbledonu, potem ko je v finalu po uri in 17 minutah premagala Američanko Venus Williams s 7:5 in 6:0.

Triindvajsetletna Garbine Muguruza je prvič osvojila najbolj sloviti turnir na svetu in je po Conchiti Martinez druga Španka z zmago v Wimbledonu. Pred dvema letoma je v finalu morala priznati premoč Sereni Williams, tokrat pa je v finalu premagala njeno starejšo sestro Venus. Za Španko je to druga zmaga na turnirjih za grand slam, lani je osvojila odprto prvenstvo Francije v Parizu.

Prvi niz finalnega obračuna na "sveti travi" na osrednjem igrišču v Wimbledonu je minil v izenačeni predstavi. Obe igralki sta do enajste igre z manjšimi težavami zadržali svojo prednost začetnega udarca, čeravno je bila Williamsova nekajkrat zelo blizu "breaku", a se je Španka trikrat izvila iz neprijetnega položaja. A prvo tovrstno napako je v enajsti igri naredila prav Američanka, njena 14 let mlajša tekmica pa je v naslednji igri po 51 minutah atraktivne igre prvi niz dobila s 7:5.

Drugi niz je minil v absolutni prevladi 182 cm visoke teniške igralke s Pirenejskega polotoka, ki je izkoristila živčno in negotovo predstavo Williamsove. Ta je naredila ogromno število neizsiljenih napak, hkrati pa tudi njeni udarci niso bili več tako natančni in prodorni kot v uvodnem delu dvoboja. Na drugi strani je bila Španka iz minute v minuto vse bolj samozavestna, v vseh segmentih igre je bila zanesljiva, obrazi njenih privržencev - med njimi sta bila v častni loži tudi španski kralj Juan Carlos, v loži Muguruze pa do danes edina španska zmagovalka v Wimbledonu Conchita Martinez, ki je leta 1994 v finalu premagala Američanko čeških korenin Martino Navratilovo - pa so bili nasmejani in prepričani v zmago, ki jo je Muguruza na koncu tudi dosegla. Še več, v drugem nizu je tekmeci na nasprotni strani igrišča zavezala kravato in drugi niz dobila s 6:0.

Garbine Muguruza | Avtor: EPA EPA

"Pred dvema letoma sem si po porazu s Sereno rekla, da moram osvojiti turnir v Wimbledonu in letos mi je to tudi uspelo. Odločilen je bil prvi niz, v njem sva obe imeli priložnost za zmago, na mojo srečo pa se je razpletel v moj prid. Presrečna sem, počutim se zares neverjetno," so bile prve besede zmagovalke 131. turnirja v Wimbledonu, ki se bo po današnji zmagi vnovič vrnila v "top 10" na teniški lestvici WTA.

"Garbine je igrala odlično, ob tem pa so mi jasni tudi njeni občutki ob zmagi v Wimbledonu, pa tudi, koliko trdega dela je bilo vloženega v to končno zmago. Po finalnem porazu je ostalo nekaj grenkobe, a drugo leto se bom znova vrnila in skušala osvojiti turnir," je takoj po porazu dejala Williamsova, ki je letos naskakovala svojo šesto zmago v Wimbledonu. Najboljša je bila v letih 2000, 2001, 2005, 2007 in 2008, skupno pa je zmagala na osmih turnirjih za grand slam. Pred tem je dvakrat osvojila odprto prvenstvo ZDA v New Yorku v letih 2000 in 2001.

V nedeljskem moškem finalu bosta nastopila Švicar Roger Federer in Hrvat Marin Čilić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice