Srbski orjak proti Brezcu in Vidmarju

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Ob NBA-jevcih Patricku Millsu in Davidu Andersenu bodo morali Slovenci v osmini finala zelo paziti še na Aleksa Marića. Ker Andrewa Boguta ni na SP, je lani igralec Partizana faktor X za Avstralijo.
Oglej si celoten članek
Pred letom dni so ga poznali le redki. Aleks Marić se je rodil 22. 10. 1984 v Sidneyju. Igralsko se je izpopolnil na univerzi Nebraska. Leta 2008 je profesionalno pot začel v španski Granadi, nakar so ga lani odkrili skavti Partizana. V zadnji sezoni je z beograjskim klubom osvojil srbsko ligo, pokal in Jadransko ligo, z odličnimi igrami v Evroligi pa je bil izbran v prvo peterko tega tekmovanja (14,6 točke in 8,4 skoka na srečanje). V naslednji sezoni bo igral za Panathinaikos.

Andrew Bogut (Milwaukee Bucks) je v ligi NBA igral odlično sezono, nakar je sledil grozljiv padec in zlom roke. Ne le, da ni mogel dokončati sezone v Ameriki, že pol leta pred SP je bilo jasno, da ga ne bo v Turčijo. Cilji avstralske reprezentance so občutno padli. A medtem se je v Beogradu v vrstah Partizana v vrhunskega košarkarja razvil Aleksandar Marić, sicer srbski košarkar, ki pa igra za svojo rodno Avstralijo. Marić velja za največje odkritje zadnje sezone Evrolige. A tudi on se je januarja lažje poškodoval in vse do avgusta ni bilo jasno, če bo zaigral na SP.

Potem ko je podpisal pogodbo s Panathinaikosom, se je ta 211 centrimetrov visoki in 125 kilogramov težki center šestega avgusta pridružil avstralski reprezentanci (torej po turnirju na Kitajskem, kjer so Avstralci enkrat premagali in enkrat izgubili s Slovenijo). "Sezona je bila zelo dolga in naporna. Zavlekla se je vse do 20. junija. Po koncu sem si želel počitka in povsem odmisliti košarko. Ves čas pa sem bil v kontaktu s selektorjem Brettom Brownom, ki mi je govoril, naj se odpočijem, a vseeno ne pozabim nanje. In res nisem, saj sem imel od nekdaj željo igrati na SP. Ko sem si spočil, sem se odločil, da bom zaigral v Turčiji."

Aleks Marić z vso silo prodira pod koš in zadeva s polaganji. Prepričajte se v galeriji njegovih vrhuncev s tega SP v košarki.

Marić je leta 2003 na svetovnem prvenstvu do 19 let z avstralsko reprezentanco osvojil zlato kolajno (v tisti ekipi je bil tudi Bogut). Ker slednjega v Istanbulu ni, je srbski Avstralec prvi silak pod košem svoje ekipe. "Aleks je tako kot večina naših igralcev s srcem v reprezentanci. Njegovi talent, fizična moč in predvsem predanost ekipi so pravi za našo ekipo," je pred začetkom prvenstva dejal selektor Brett Brown. Avstralci so v prvem delu SP zmagali tri in izgubili dve tekmi. Marić in David Andersen pa sta se dobro ujela pod košem. Aleksandar ima povprečje 10,8 točke in 4,4 skoka v nekaj manj kot 19 minutah na tekmo na tem SP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.