Šport
41 ogledov

Srbski orjak proti Brezcu in Vidmarju

1/9
Žurnal24 main
Ob NBA-jevcih Patricku Millsu in Davidu Andersenu bodo morali Slovenci v osmini finala zelo paziti še na Aleksa Marića. Ker Andrewa Boguta ni na SP, je lani igralec Partizana faktor X za Avstralijo.
Pred letom dni so ga poznali le redki. Aleks Marić se je rodil 22. 10. 1984 v Sidneyju. Igralsko se je izpopolnil na univerzi Nebraska. Leta 2008 je profesionalno pot začel v španski Granadi, nakar so ga lani odkrili skavti Partizana. V zadnji sezoni je z beograjskim klubom osvojil srbsko ligo, pokal in Jadransko ligo, z odličnimi igrami v Evroligi pa je bil izbran v prvo peterko tega tekmovanja (14,6 točke in 8,4 skoka na srečanje). V naslednji sezoni bo igral za Panathinaikos.

Andrew Bogut (Milwaukee Bucks) je v ligi NBA igral odlično sezono, nakar je sledil grozljiv padec in zlom roke. Ne le, da ni mogel dokončati sezone v Ameriki, že pol leta pred SP je bilo jasno, da ga ne bo v Turčijo. Cilji avstralske reprezentance so občutno padli. A medtem se je v Beogradu v vrstah Partizana v vrhunskega košarkarja razvil Aleksandar Marić, sicer srbski košarkar, ki pa igra za svojo rodno Avstralijo. Marić velja za največje odkritje zadnje sezone Evrolige. A tudi on se je januarja lažje poškodoval in vse do avgusta ni bilo jasno, če bo zaigral na SP.

Potem ko je podpisal pogodbo s Panathinaikosom, se je ta 211 centrimetrov visoki in 125 kilogramov težki center šestega avgusta pridružil avstralski reprezentanci (torej po turnirju na Kitajskem, kjer so Avstralci enkrat premagali in enkrat izgubili s Slovenijo). "Sezona je bila zelo dolga in naporna. Zavlekla se je vse do 20. junija. Po koncu sem si želel počitka in povsem odmisliti košarko. Ves čas pa sem bil v kontaktu s selektorjem Brettom Brownom, ki mi je govoril, naj se odpočijem, a vseeno ne pozabim nanje. In res nisem, saj sem imel od nekdaj željo igrati na SP. Ko sem si spočil, sem se odločil, da bom zaigral v Turčiji."

Aleks Marić z vso silo prodira pod koš in zadeva s polaganji. Prepričajte se v galeriji njegovih vrhuncev s tega SP v košarki.

Marić je leta 2003 na svetovnem prvenstvu do 19 let z avstralsko reprezentanco osvojil zlato kolajno (v tisti ekipi je bil tudi Bogut). Ker slednjega v Istanbulu ni, je srbski Avstralec prvi silak pod košem svoje ekipe. "Aleks je tako kot večina naših igralcev s srcem v reprezentanci. Njegovi talent, fizična moč in predvsem predanost ekipi so pravi za našo ekipo," je pred začetkom prvenstva dejal selektor Brett Brown. Avstralci so v prvem delu SP zmagali tri in izgubili dve tekmi. Marić in David Andersen pa sta se dobro ujela pod košem. Aleksandar ima povprečje 10,8 točke in 4,4 skoka v nekaj manj kot 19 minutah na tekmo na tem SP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.