"Pogačar je rojen kolesar, medtem ko ima Roglič ..."

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dvakratni branilec naslova Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je po oceni strokovnjakov nesporni favorit za osvojitev "hat-tricka" na dirki po Franciji.
Oglej si celoten članek

Z deževno loterijo se je v petek po ulicah Koebenhavna začela 109. izvedba prestižne dirke po Franciji. Zmagovalec uvodne vožnje na čas je postal Belgijec Yves Lampaert, zelo dobro pa sta s prvim preizkusom na spolzkem in s 23 ovinki oteženem ravninskem kronometru opravila tudi velika tekmeca in glavna favorita za končno zmago - Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Dirka po Franciji Fantastičen nastop Pogačarja in Rogliča v deževnem kaosu!

Roglič je boj z uro začel med prvimi ob 16.20 in zelo dobro opravil s tehnično zahtevno progo. Končal jo je v času 15:33 in bil ob tem za tri sekunde počasnejši od takrat vodilnega Nizozemca Mathieuja van der Poela (Alpecin-Deceuninck), na koncu sicer petouvrščenega.

"Bolj dansko vreme. Zelo smo zadovoljni. Sam sem super zadovoljen z izidom. Tudi celotna ekipa je videti super. Definitivno je šlo na vso moč na mestih, kjer je bilo to mogoče, a pod nadzorom tam, kjer nisem tvegal. Vozil sem nadzorovano. Vseeno je to super rezultat," je vožnjo za nacionalno televizijo ocenil Roglič.

Foto: Profimedia Primož Roglič

Van der Poela, ki je lani v prvi etapi oblekel rumeno majico, je najprej za tri sekunde prehitel svetovni prvak v vožnji na čas Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), takoj za njim pa je s pet sekund hitrejšim časom ciljno črto prečkal Van Aert (Jumbo-Visma). Za njim je v cilj pripeljal Pogačar, ki je zaostal dve sekundi za kolesarjem Jumbo-Visme. S tretjim mestom si je privozil tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja.

Pogačar iskreno: "Bilo me je kar malo strah!"

"To je bil lep uvodni kronometer. Kljub slabemu vremenu je bilo lepo videti veliko navijačev. Dal sem vse od sebe in užival na kolesu. V ovinkih me je bilo kar malo strah, a v njih nisem prav nič tvegal. Noge so bile dobre, tudi s časom in položajem v skupnem seštevku sem zelo zadovoljen," je za organizatorja dirke dejal 23-letni favorit.

Foto: Epa Tadej Pogačar

Strokovnjaki so si enotni, da bo o zmagovalcu letošnjega Toura odločal dvoboj Rogliča in Pogačarja, pri čemer se nagibajo na stran devet let mlajšega slovenskega šampiona, medtem ko bo trikratni zmagovalec dirke po Španiji po predvidevanjih bolj odvisen od pomoči moštvenih kolegov.

Strokovni komentator Adamy Blythe, nekdanji angleški državni prvak v cestnem kolesarstvu, dvomi, da lahko en posameznik prepreči Pogačarjevo tretjo zaporedno zmago na francoski pentlji.

"Pogačar je v izjemni formi, je mlad in zmožen hitrega okrevanja. Ne pozabimo, da je Roglič še eno leto starejši kot lani in da počasi že prihaja v leta. Mislim, da bo Pogačar močnejši. Kdo ga lahko ustavi? Ne vem, če sploh kdo, morda ga lahko z združenimi močmi ustavi več kolesarjev skupaj. Morali bodo tesno sodelovati in ga poskušati zlomiti, vendar iskreno povedano ne verjamem, da se bo to zgodilo. Po eni strani si želim, da bi se, po drugi pa bi raje videl, da se ne bi," je povedal Blyte.

Dirka po Franciji Druga etapa prinaša številne pasti

Na stran Pogačarja se nagiba tudi nekdanji avstralski kolesar Robbie McEwen, trikratni zmagovalec Toura v seštevku točk, ki je v analizi uvodnega dne izpostavil Rogličevo veliko pomanjkljivost v primerjavi s favoriziranim rojakom.

"Veliko je govora o slovenskem dvoboju med Rogličem in Pogačarjem. Slednjega vidim kot rojenega kolesarja, ki se s tem ukvarja že od malih nog, medtem ko se je Roglič v kolesarstvo preselil iz drugega športa, zato ga včasih presenetijo kakšne majhne podrobnosti. To so malenkosti, ki se jih tekmovalci naučijo že kot otroci in postanejo njihova druga narava. Roglič se še vedno trudi osvojiti te reči in mislim, da je to razlog, zakaj včasih izgubi nadzor," je povedal McEwen.

"Lani je denimo padel na dirki po Franciji in to ga je drago stalo, moral je celo odstopiti. To je njegova velika pomanjkljivost. Če ne bo prišlo do kakšne nesreče, potem se lahko nadejamo njunega medsebojnega obračuna. To bo zelo tesna bitka,. Toda kot je omenil že Adam, tu je še Jonas Vingegaard, ki bi lahko prevzel vodilno vlogo," je opozoril nekdanji vrhunski kolesar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.