Strokovnjak: "Jabulani kvari SP!"

Foto: Žurnal24 Najbolj kontroverzna žoga v zgodovini prvenstev. Brez dvoma gre ta nagrada v rok
Nepredvidljiva uradna žoga svetovnega prvenstva po mnenju nekdanjega nogometaša Liverpoola Craiga Johnstona kvari igro. Oblikovalec legendarnih "Predatork" pravi: "Je preveč 'živa' in odbojna!"
Oglej si celoten članek

Nekdanji nogometaš Liverpoola in oblikovalec ene najbolj popularnih serij nogometnih čevljev, Adidasovih "Predatork", Craig Johnstone je nov oster kritik uradne žoge letošnjega SP Jabulanija. Ker naj bi bila "divja in nepredvidljiva" je letošnje prvenstvo izjemno slabo.

Videli boste, kako se igralci drugače približujejo žogi, kar spreminja dinamiko nogometa. O tem ne bi smeli odločati znanstveniki.
Craig Johnstone

Po tem, ko so Jabulani spljuvali tako trenerji kot igralci, Fabio Capello je denimo dejal, da slabše žoge še ni videl, je Johnston (oblikoval je čevlje Predator, ki sta jih nosila tudi David Beckham in Zinedine Zidane) zdaj dejal, da je tehnologija izdelave žog šla predaleč.

"Ima povsem samosvoj let," je povedal Johnston. "Preveč je 'živa' in preveč se odbija in prav zato prispeva h kvalitetno mnogo slabšemu prvenstvu. Videli boste, kako se igralci drugače približujejo žogi, kar spreminja dinamiko nogometa. O tem ne bi smeli odločati znanstveniki."

Če pogledate statistiko je več kot 80% podaj na daljšo vratnico predolgih in to zato, ker se žoga ne obnaša tako, kot so igralci navajeni.
Craig Johnstone

Jabulani sestavlja osem "plošč", od sicer tradicionalnih 24 ali 32, kar sicer pomeni manjši upor, a mnogo večjo nepredvidljivost, pravi Johnstone. "Če pogledate statistiko je več kot 80% podaj na daljšo vratnico predolgih in to zato, ker se žoga ne obnaša tako, kot so igralci navajeni. Če gledate, kako se žoga premika v zraku lahko vidite, da je divja, nepredvidljiva. Igralci nimajo težav samo s podajami in streli, ampak velik problem je tudi samo kontroliranje žoge."

Po mnenju Johnstona je Jabulani na letošnjem SP povzročil tudi nekaj čudnih sodniških odločitev, kot denimo rdeči karton Avstralcu Harryju Kewllu: "Mislim, da je odgovorna za čudne sodniške odločitve. Tako kot denimo enajstmetrovka, ki jo je povzročil Kewell. Jasno se je videlo, da je mislil da mu bo žoga pristala na prsih, a se je premaknila v zadnji sekundi." Ti, ti, Jabulani ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.