Šport
1 ogledov

Strokovnjak: "Jabulani kvari SP!"

Najbolj kontroverzna žoga v zgodovini prvenstev. Brez dvoma gre ta nagrada v rok Žurnal24 main
Nepredvidljiva uradna žoga svetovnega prvenstva po mnenju nekdanjega nogometaša Liverpoola Craiga Johnstona kvari igro. Oblikovalec legendarnih "Predatork" pravi: "Je preveč 'živa' in odbojna!"

Nekdanji nogometaš Liverpoola in oblikovalec ene najbolj popularnih serij nogometnih čevljev, Adidasovih "Predatork", Craig Johnstone je nov oster kritik uradne žoge letošnjega SP Jabulanija. Ker naj bi bila "divja in nepredvidljiva" je letošnje prvenstvo izjemno slabo.

Videli boste, kako se igralci drugače približujejo žogi, kar spreminja dinamiko nogometa. O tem ne bi smeli odločati znanstveniki.
Craig Johnstone

Po tem, ko so Jabulani spljuvali tako trenerji kot igralci, Fabio Capello je denimo dejal, da slabše žoge še ni videl, je Johnston (oblikoval je čevlje Predator, ki sta jih nosila tudi David Beckham in Zinedine Zidane) zdaj dejal, da je tehnologija izdelave žog šla predaleč.

"Ima povsem samosvoj let," je povedal Johnston. "Preveč je 'živa' in preveč se odbija in prav zato prispeva h kvalitetno mnogo slabšemu prvenstvu. Videli boste, kako se igralci drugače približujejo žogi, kar spreminja dinamiko nogometa. O tem ne bi smeli odločati znanstveniki."

Če pogledate statistiko je več kot 80% podaj na daljšo vratnico predolgih in to zato, ker se žoga ne obnaša tako, kot so igralci navajeni.
Craig Johnstone

Jabulani sestavlja osem "plošč", od sicer tradicionalnih 24 ali 32, kar sicer pomeni manjši upor, a mnogo večjo nepredvidljivost, pravi Johnstone. "Če pogledate statistiko je več kot 80% podaj na daljšo vratnico predolgih in to zato, ker se žoga ne obnaša tako, kot so igralci navajeni. Če gledate, kako se žoga premika v zraku lahko vidite, da je divja, nepredvidljiva. Igralci nimajo težav samo s podajami in streli, ampak velik problem je tudi samo kontroliranje žoge."

Po mnenju Johnstona je Jabulani na letošnjem SP povzročil tudi nekaj čudnih sodniških odločitev, kot denimo rdeči karton Avstralcu Harryju Kewllu: "Mislim, da je odgovorna za čudne sodniške odločitve. Tako kot denimo enajstmetrovka, ki jo je povzročil Kewell. Jasno se je videlo, da je mislil da mu bo žoga pristala na prsih, a se je premaknila v zadnji sekundi." Ti, ti, Jabulani ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.