Suarez: "Moja roka je bila Božja"

Foto: Žurnal24 Urugvaj je s pomočjo "Božje roke" Luisa Suareza izločil Gano. (Foto: Reuters)
Urugvajski napadalec Luis Suarez je v sodnikovem podaljšku tekme proti Gani namerno z roko zaustavil žogo Dominica Adiyiaha. "Božja roka" je nato Urugvaju prinesla zmago in napredovanje v polfinale.
Oglej si celoten članek

S svetovnega nogometnega prvenstva v Južnoafriški republiki se je morala sinoči v četrtfinalu posloviti še zadnja afriška reprezentanca. Moštvo Gane, z vzdevkom "Črne zvezde", so klonile po izvajanju enajstmetrovk proti Urugvaju s 4:2. Pri izpadu Gane je posegla vmes tudi roka ... in to ne katerakoli, temveč kar "Božja roka".

Urugvajski napadalec Luis Suarez je v sodnikovem podaljšku namerno z roko zaustavil žogo Dominica Adiyiaha. Z zadetkom tik pred koncem bi se tehtnica prevesila na stran Gane, saj sta bili moštvi izenačeni 1:1. Portugalski sodnik Olegario Benquerenca je pokazal rdeči karton in na belo točko, Suarez je šel z igrišča, Asamoah Gyan pa je zatresel prečko ter zapravil zmago.

Po tekmi se Suarez prav nič ni pokesal za namerni rokometni vložek, obupani poskus preprečiti zmago nasprotnega moštva. Suarez igranje z roko celo primerja s slovito Maradonino roko: "Nisem imel prav nobene druge možnosti. Zdaj se tudi jaz lahko ponašam z 'Božjo roko'. To sem storil zavestno, da bi lahko tekmo uspešno končali z izvajanjem enajstmetrovk. Ko sem videl, da je Gyan zgrešil, so me preplavili občutki veselja."

Suareza, ki ne bo igral v polfinalu, pred očitki brani urugvajski selektor Oscar Tabarez, ki trdi, da je šlo za refleksno dejanje. "Plačal je za svoje dejanje. V tistem trenutku ni mogel vedeti, da bo Gana neuspešna pri izvajanju enajstmetrovk. Zato nikakor ni pošteno, da se nas obtožuje, da smo si z goljufanjem priigrali zmago," je dejal urugvajski selektor.

Letos, 22. junija, je minilo 24 let od enega najbolj spornih zadetkov v zgodovini nogometa, gola Argentinca Diega Armanda Maradone v četrtfinalni tekmi SP leta 1986 proti Angliji, ki je bil dosežen z roko. Maradona, ki je na tej tekmi dosegel še drugi gol, pravo mojstrovino po preigravanju polovice angleškega moštva, je nepravilno igranje priznal, a dodal, da je šlo za "Božjo roko".

Maradona si je v skoku pred angleškim golom pomagal z levo roko, iztegnjeno ob glavi, in žogo potisnil za hrbet angleškega vratarja Petra Shiltona. Kljub ostrim protestom Angležev tunizijski sodnik Ali Ben-Naceur gola ni razveljavil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.