Šport
30 ogledov

Suarez: "Moja roka je bila Božja"

Urugvaj je s pomočjo "Božje roke" Luisa Suareza izločil Gano. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Urugvajski napadalec Luis Suarez je v sodnikovem podaljšku tekme proti Gani namerno z roko zaustavil žogo Dominica Adiyiaha. "Božja roka" je nato Urugvaju prinesla zmago in napredovanje v polfinale.

S svetovnega nogometnega prvenstva v Južnoafriški republiki se je morala sinoči v četrtfinalu posloviti še zadnja afriška reprezentanca. Moštvo Gane, z vzdevkom "Črne zvezde", so klonile po izvajanju enajstmetrovk proti Urugvaju s 4:2. Pri izpadu Gane je posegla vmes tudi roka ... in to ne katerakoli, temveč kar "Božja roka".

Urugvajski napadalec Luis Suarez je v sodnikovem podaljšku namerno z roko zaustavil žogo Dominica Adiyiaha. Z zadetkom tik pred koncem bi se tehtnica prevesila na stran Gane, saj sta bili moštvi izenačeni 1:1. Portugalski sodnik Olegario Benquerenca je pokazal rdeči karton in na belo točko, Suarez je šel z igrišča, Asamoah Gyan pa je zatresel prečko ter zapravil zmago.

Po tekmi se Suarez prav nič ni pokesal za namerni rokometni vložek, obupani poskus preprečiti zmago nasprotnega moštva. Suarez igranje z roko celo primerja s slovito Maradonino roko: "Nisem imel prav nobene druge možnosti. Zdaj se tudi jaz lahko ponašam z 'Božjo roko'. To sem storil zavestno, da bi lahko tekmo uspešno končali z izvajanjem enajstmetrovk. Ko sem videl, da je Gyan zgrešil, so me preplavili občutki veselja."

Suareza, ki ne bo igral v polfinalu, pred očitki brani urugvajski selektor Oscar Tabarez, ki trdi, da je šlo za refleksno dejanje. "Plačal je za svoje dejanje. V tistem trenutku ni mogel vedeti, da bo Gana neuspešna pri izvajanju enajstmetrovk. Zato nikakor ni pošteno, da se nas obtožuje, da smo si z goljufanjem priigrali zmago," je dejal urugvajski selektor.

Letos, 22. junija, je minilo 24 let od enega najbolj spornih zadetkov v zgodovini nogometa, gola Argentinca Diega Armanda Maradone v četrtfinalni tekmi SP leta 1986 proti Angliji, ki je bil dosežen z roko. Maradona, ki je na tej tekmi dosegel še drugi gol, pravo mojstrovino po preigravanju polovice angleškega moštva, je nepravilno igranje priznal, a dodal, da je šlo za "Božjo roko".

Maradona si je v skoku pred angleškim golom pomagal z levo roko, iztegnjeno ob glavi, in žogo potisnil za hrbet angleškega vratarja Petra Shiltona. Kljub ostrim protestom Angležev tunizijski sodnik Ali Ben-Naceur gola ni razveljavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.