Tina Šutej: "Želim si zlato medaljo, to je pričakovano"

Foto: Epa Tina Šutej.
Foto: Epa Tina Šutej.
Dve slovenski atletinji sta se prebili v finale evropskega dvoranskega prvenstva.
Oglej si celoten članek

Slovenska rekorderka Tina Šutej (Kladivar) se je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Istanbulu v kvalifikacijah po le dveh prepričljivo preskočenih višinah na 4,45 in 4,55 m gladko uvrstila v finale.

Tina Šutej, najboljša slovenska atletinja, ima najboljši izid sezone v Evropi in drugega na svetu, v največjem turškem mestu pa brani srebro z EP leta 2021 v poljskem Torunu.

Izpustila je začetni kvalifikacijski višini na 4,10 in 4,30 m. Letvico na 4,45 m je krepko preskočila, podobno je bila kot edina med vsemi zanesljiva že na ogrevanju. Na 4,55 m je ostalo trinajst atletinj, ki so se potegovale za mesta v finalu. Šutej je bila tudi na tej višini več kot prepričljiva in je prevzela vodstvo skupaj s Finko Wilmo Murto, evropsko prvakinjo lani v Nemčiji.

"Želim si zlato medaljo, glede na sezono in današnje kvalifikacije je to tudi pričakovano," je bila kratka Tina Šutej. V Istanbul je prispela v začetku tedna in danes vstala sredi noči, ker so bile kvalifikacije ob 9.15 po lokalnem času, ob 7.15 po slovenskem.

V prvih poskusih sta 4,55 m zmogli le še Grkinja Aikaterini Stefanidi, nekdanja olimpijska, svetovna in evropska prvakinja, ter nekdanja mladinska svetovna podprvakinja, Švedinja Michaela Meijer, dvakrat peta na EP na prostem (2016) in v dvorani (2017).

Štiriintridesetletna Tina Šutej je 2. februarja v Ostravi na Češkem s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord, s katerim si deli 12. dvoranski izid vseh časov. Na vseh mednarodnih tekmah leta je preskočila najmanj 4,70 m, to mejo je v sezoni zmoglo le šest atletinj.

Še ena slovenska finalistka

Neja Filipič je v kvalifikacijah troskoka v drugi seriji skočila 13,96 metra in z izidom sezone zasedla šesto mesto, Eva Pepelnak (Kladivar), druga Slovenka v tej disciplini, je končala na 15. mestu (13,32 m).

Kvalifikacije je Filipič začela prva med vsemi 18 tekmovalkami in prvič prestopila, Pepelnak pa je skočila 13,32 m. Slednja je bila v drugi seriji le malo slabša s 13,28 m, Filipič pa je napredovala proti vrhu s skoraj 14 m (13,96 m). V zadnji, tretji seriji, je skočila 13,18 m, Pepelnak pa je s prestopom končala EP.

Danes bo nastopila še Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass), tekla bo v finalu na 3000 m ob 18.18.

Najboljše doslej 22-letnica popravila 21 let star slovenski rekord

Velikan Slovo legendarnega atleta, dvakratnega olimpijskega prvaka

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.