Šport
88 ogledov

Tina Šutej: "Želim si zlato medaljo, to je pričakovano"

Tina Šutej Epa Tina Šutej.
Dve slovenski atletinji sta se prebili v finale evropskega dvoranskega prvenstva.

Slovenska rekorderka Tina Šutej (Kladivar) se je na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki v Istanbulu v kvalifikacijah po le dveh prepričljivo preskočenih višinah na 4,45 in 4,55 m gladko uvrstila v finale.

Tina Šutej, najboljša slovenska atletinja, ima najboljši izid sezone v Evropi in drugega na svetu, v največjem turškem mestu pa brani srebro z EP leta 2021 v poljskem Torunu.

Izpustila je začetni kvalifikacijski višini na 4,10 in 4,30 m. Letvico na 4,45 m je krepko preskočila, podobno je bila kot edina med vsemi zanesljiva že na ogrevanju. Na 4,55 m je ostalo trinajst atletinj, ki so se potegovale za mesta v finalu. Šutej je bila tudi na tej višini več kot prepričljiva in je prevzela vodstvo skupaj s Finko Wilmo Murto, evropsko prvakinjo lani v Nemčiji.

"Želim si zlato medaljo, glede na sezono in današnje kvalifikacije je to tudi pričakovano," je bila kratka Tina Šutej. V Istanbul je prispela v začetku tedna in danes vstala sredi noči, ker so bile kvalifikacije ob 9.15 po lokalnem času, ob 7.15 po slovenskem.

V prvih poskusih sta 4,55 m zmogli le še Grkinja Aikaterini Stefanidi, nekdanja olimpijska, svetovna in evropska prvakinja, ter nekdanja mladinska svetovna podprvakinja, Švedinja Michaela Meijer, dvakrat peta na EP na prostem (2016) in v dvorani (2017).

Štiriintridesetletna Tina Šutej je 2. februarja v Ostravi na Češkem s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord, s katerim si deli 12. dvoranski izid vseh časov. Na vseh mednarodnih tekmah leta je preskočila najmanj 4,70 m, to mejo je v sezoni zmoglo le šest atletinj.

Še ena slovenska finalistka

Neja Filipič je v kvalifikacijah troskoka v drugi seriji skočila 13,96 metra in z izidom sezone zasedla šesto mesto, Eva Pepelnak (Kladivar), druga Slovenka v tej disciplini, je končala na 15. mestu (13,32 m).

Kvalifikacije je Filipič začela prva med vsemi 18 tekmovalkami in prvič prestopila, Pepelnak pa je skočila 13,32 m. Slednja je bila v drugi seriji le malo slabša s 13,28 m, Filipič pa je napredovala proti vrhu s skoraj 14 m (13,96 m). V zadnji, tretji seriji, je skočila 13,18 m, Pepelnak pa je s prestopom končala EP.

Danes bo nastopila še Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass), tekla bo v finalu na 3000 m ob 18.18.

Klara Lukan Najboljše doslej Šport 22-letnica popravila 21 let star slovenski rekord sveča pogreb grob Velikan Šport Slovo legendarnega atleta, dvakratnega olimpijskega prvaka
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.