Svetovni prvak na 100m suspendiran zaradi dopinških kršitev

Foto: Epa christian coleman
Ostal brez nastopa na OI.
Oglej si celoten članek

Ameriški sprinter Christian Coleman je bil zaradi zlorabe dopinških pravil suspendiran za dve leti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Štiriindvajsetletnik iz Atlante je bil kaznovan zaradi večkrat zamujenih dopinških testov.

Colemana je Ameriška protidopinška agencija (Usada) lani že začasno suspendirala, ker je zamudil tri dopinške teste v 12 mesecih. Takrat je zabeležil tri zamujene teste 6. junija 2018, 16. januarja 2019 in 26. aprila 2019. Sprva je bil po pritožbi uspešen, saj je izpodbil enega od zamujenih testov, saj je bil pravi datum 1. april 2018, s čimer je padel izven 12 mesečnega obdobja.

Junija letos pa je bil znova začasno suspendiran zaradi istega razloga, potem ko je izpustil dopinški test 9. decembra 2019, po čemer ga je enota za integriteto v atletiki (AIU) tudi uradno suspendirala za dve leti. Coleman, svetovni rekorder na 60 metrov, je junija dejal, da so mu želeli zadnji zamujeni test naprtiti nalašč, saj se niso pojavili na njegovih vratih.

Američan tako po vsej verjetnosti ne bo smel nastopiti na olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto med 23. julijem in 8. avgustom. Te so bile prestavljene zaradi pandemije novega koronavirusa. Suspenz se mu izteče 14. maja 2022. Coleman ima 30 dni časa, da se pritoži na odločitev.

Coleman je leta 2019 v Dohi osvojil zlato kolajno na 100 metrov, torej v kraljevski sprinterski preizkušnji, z reprezentanco pa je osvojil tudi zlato v štafeti. Je tudi dvoranski svetovni prvak iz leta 2018 v Birminghamu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.