Šport
120 ogledov

Svetovni prvak na 100m suspendiran zaradi dopinških kršitev

christian coleman Epa
Ostal brez nastopa na OI.

Ameriški sprinter Christian Coleman je bil zaradi zlorabe dopinških pravil suspendiran za dve leti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Štiriindvajsetletnik iz Atlante je bil kaznovan zaradi večkrat zamujenih dopinških testov.

Colemana je Ameriška protidopinška agencija (Usada) lani že začasno suspendirala, ker je zamudil tri dopinške teste v 12 mesecih. Takrat je zabeležil tri zamujene teste 6. junija 2018, 16. januarja 2019 in 26. aprila 2019. Sprva je bil po pritožbi uspešen, saj je izpodbil enega od zamujenih testov, saj je bil pravi datum 1. april 2018, s čimer je padel izven 12 mesečnega obdobja.

Junija letos pa je bil znova začasno suspendiran zaradi istega razloga, potem ko je izpustil dopinški test 9. decembra 2019, po čemer ga je enota za integriteto v atletiki (AIU) tudi uradno suspendirala za dve leti. Coleman, svetovni rekorder na 60 metrov, je junija dejal, da so mu želeli zadnji zamujeni test naprtiti nalašč, saj se niso pojavili na njegovih vratih.

Američan tako po vsej verjetnosti ne bo smel nastopiti na olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto med 23. julijem in 8. avgustom. Te so bile prestavljene zaradi pandemije novega koronavirusa. Suspenz se mu izteče 14. maja 2022. Coleman ima 30 dni časa, da se pritoži na odločitev.

Coleman je leta 2019 v Dohi osvojil zlato kolajno na 100 metrov, torej v kraljevski sprinterski preizkušnji, z reprezentanco pa je osvojil tudi zlato v štafeti. Je tudi dvoranski svetovni prvak iz leta 2018 v Birminghamu.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.