Šport
2207 ogledov

Kristjan Čeh: Cilj je vsaj eno olimpijsko zlato

Kristjan Čeh Saša Despot
Slovenski metalec diska Kristjan Čeh je v tej sezoni skočil v sam vrh svetovne atletike. Visokih ciljev v karieri ne skriva.

"Res je, da nisem pričakoval nič podobnega. Po resnici povedano so bila pričakovanja manjša. Če bi mi nekdo pred sezono dejal, da bom toliko napredoval, mu ne bi verjel. Od lani sem napredoval za pet metrov, kar je skoraj neverjetno. Izjemno sem zadovoljen s tem letom," je po končani sezoni, ki jo je sklenil sredi septembra, dejal 21-letni Kristjan Čeh, ki mu pri metanju diska še kako prav pride višina 206 centimetov. 

"Že v osnovni šoli sem bil najvišji, a pred atletiko nisem nič treniral. Vabili smo se v košarko, rokomet, boks, plavanje, a sem se odločil za atletiko in verjamem, da je bila odločitev prava,” pravi atlet, ki sodi v generacijo košarkarskega asa Luke Dončića, njuna rojstna dneva sta narazen le 11 dni, in zmagovalca Toura Tadeja Pogačarja, ki je pet mesecev starejši.

Čeh je sicer že leta 2018 osvojil srebro na sredozemskih igrah, v naslednjem letu pa zlato na evropskem prvenstvu v konkurenci do 23 let. "Naslov evropskega prvaka do 23 let mi je dal še dodatno motivacijo, celotno zimo smo tudi zelo trdo trenirali. Tudi med obdobjem koronavirusa smo vseskozi skoraj nemoteno trenirali. Zdi se mi, da je tu prišlo do napredka, naredili smo tudi neke spremembe v tehniki, ki so se kasneje izkazale za dobre. Že na prvi tekmi po premoru zaradi virusa sem eksplodiral in prišel do 66 metrov, kar je bilo kar tri metre več od osebnega rekorda."

Kristjan Čeh | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Padel je tudi državni rekord, ki ga je 21 let držal Igor Primc. "Bilo je nekaj posebnega, 66 metrov ni kar lahko vreči, bila je tudi norma za olimpijske igre. Sledilo je še 68 metrov. Bil sem resnično zadovoljen, a na koncu je to le eden od rezultatov, treba je iti naprej. Vsekakor se s tem ne bom zadovoljil, želim si še daljših metov," pravi Čeh, ki meni, da meje 70 metrov naslednje leto še ne bo presegel, se bo pa to prej ali slej zgodilo.

Že letos je sicer dosegal daljave za zlate medalje na OI ali svetovnih in evropskih prvenstvih, uspelo pa mu je izboljšati tudi evropski rekord, ki ga je v konkurenci do 23 let leta 1976 postavil Wolfgang Schmidt (68,60 m). Njegov met v Mariboru je bil še 15 centimetrov daljši, imel pa bo še kar nekaj časa, da ga tudi popravi. "Seveda v naslednjih letih ciljam na sam svetovni vrh. Ta evropski rekord sem res imel v načrtu, vendar nisem verjel, da ga lahko popravim letos, mišljen je bil za naslednje leto. A šlo je in zdaj lahko rečem, da je evropski rekord moj. Štiriinštirideset let je res kar dolga doba. To morda res govori tudi o vrednosti mojega dosežka."

Med favoriti za odličja bi bil lahko tako že naslednje leto na olimpijskih igrah v Tokiu. "Za olimpijske igre zaenkrat še nimam nekih načrtov. Plan dela ostaja enak, morda z nekoliko ojačanimi spremembami tega, kar se je izkazalo za dobro. Treba je preseči normo in se na najboljši možen način pripraviti na olimpijske igre. Na njih si želim biti v vrhunski formi."

"Morda mi res celo odgovarja, da so OI prestavljene za eno leto. Leto dni bom starejši, za sabo bom imel več tekem in tudi leto več izkušenj."

Kdaj so metalci diska pri najboljših močeh? "Mislim, da tam nekje po 25., 26. letu. Zdi se mi, da sem kar mlad začel dosegati dobre rezultate."

Na mednarodnih mitingih se je že pomeril z vsemi najboljšimi, v neposrednih dvobojih svetovnega vrha ni premagal le aktualnega svetovnega prvaka Daniela Stahla iz Švedske. "V Berlinu sem mu bil zelo blizu, en centimeter ni veliko, ampak je tudi nekaj. Iz treh metrov razlike med nama sem prišel na centimeter razlike, to pa tudi nekaj pomeni."

Kristjan Čeh | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Na začetku mi je bilo res malce čudno, ker sem se začel meriti z evropskimi in svetovnimi prvaki. Na koncu koncev pa gre za isto vlogo, kot jo imam na primer na mitingih v Sloveniji. Moja vloga je ista, gre le za večje stadione. Nič posebnega. Na koncu gre enako za tekmovalce kot sem jaz, vsi imamo pred sabo isto nalogo - vreči disk čim dlje."

Tekmeci niso bili začudeni, ko se je na največjih mitingih pojavil med njimi: "Nisem začutil tega. Že lani sem pokazal, da znam vreči daleč. Letos pa sem vrgel še dlje."

Premor med sezonama sicer ne bo dolg. "S treningi začnem 20. oktobra, decembra sledijo tri ali štiri tedne dolge priprave na Portugalskem. Neko pripravljano obdobje bo, tenirali bomo tako kot doslej, upam, da bo šlo še na boljše."

A tudi odmor ne bo povsem pravi, vključil se bo v delo na domači kmetiji, njegov oče se s kmetijstvom namreč ukvarja kot profesionalno dejavnostjo. "Med sezono je malce manj dela na kmetiji, ker imam toliko mitingov po vsej Evropi. Ker sem na poti, malce zmanjka časa za delo doma, bo pa zdaj ob pavzi nekoliko več priložnosti za to."

In kakšni so skupni cilji na športni poti? Si želi ponoviti dosežke najuspešnejšega slovenskega atleta doslej? Primož Kozmus je v metu kladiva postal svetovni prvak (2009), osvojil pa še srebro (2007) in bron (2011), ter olimpijski zmagovalec (2008) in podprvak (2012). "Želim si ponoviti njegove uspehe, ali pa jih še izboljšati. Cilji v karieri so zelo visoki. Cilj vsakega športnika je tudi olimpijska medalja, torej tudi moj!"

Roman Dobnikar, Kristjan Čeh | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.