Šport
195 ogledov

Eden največjih uspehov slovenske atletike med elito

Anita Horvat Epa
Odličen dosežek slovenske atletinje.

Anita Horvat je zasedla drugo mesto na atletski diamantni ligi v Bruslju. Edina slovenska predstavnica na tokratni tekmi najprestižnejše serije svetovnih mitingov je v teku na 400 m z 52,70 sekunde zaostala le za Ingo Baumgart-Witan, članica srebrne poljske štafete na 4 X 400 m na lanskem svetovnem prvenstvu v Dohi je tekla 52,13.

"Kot vedno je bilo tudi danes neverjetno nastopiti na diamantni ligi. V nastopu sem zelo uživala. Bile smo zelo enakovredne na tokratni startni listi, osebne rekorde imamo zelo blizu druga drugi. Vedela sem, da imam možnosti za visoko uvrstitev in da to lahko uresničim, če bom dosegla svoj najboljši izid leta. Upala sem na boljši čas, kot sem ga tekla, a sem sem vseeno zelo zadovoljna. Škoda, da ni bilo gledalcev. Skušali so z zvočnimi efekti to malce nadomestiti, a to ni isti občutek, kot če je na tribunah publika, ko je vse bolj živo in neprimerno bolje," je občutke strnila Horvatova.

Tretja je bila Patrycja Wyciszkiewicz (52,78), prav tako članica omenjene srebrne poljske štafete. Wyciszkiewicz in Baumgart-Witan sta bili v tej štafeti še zlati na evropskem prvenstvu 2018 v Berlinu in bronasti na SP 2017 v Londonu.

Horvatova je dosegla enega največjih slovenskih uspehov na diamantnih mitingih in je ponovila nedavno uvrstitev Luke Janežiča, ki ga tako kot Hrovatovo trenira Rok Predanič. Janežič je 23. avgusta na diamantni ligi v Stockholmu tudi zasedel drugo mesto na 400 m (45,85), pred njim pa je bil le izjemni Norvežan Karsten Warholm (45,05).

"Ni bilo pritiska, čeprav sem vedela, da se lahko uvrstim visoko. Skušala sem čim bolj uživati ter se osredotočiti na hiter start. Nobena me tudi ni prehitela, ni šla mimo na začetku. Zadnjih 200 m pa je odvisnih od dnevnega počutja. Očitno mi je tudi to šlo na roko. Poljakinja Baumgart-Witan je bila ves čas nekoliko pred vsemi, sem jo v zaključku dohitevala. A to ni bilo dovolj, da bi šla mimo nje. Ostale pa smo bile zelo skupaj in malo sreče je bilo na moji strani tudi v zaključku, ko sem ob prehodu ciljne črte videla, da je pred mano le Baumgart-Witan," je tekmo opisala slovenska rekorderka.

Horvatova, 7. septembra bo napolnila 24 let, je 20. julija 2018 na diamantni ligi v Monaku postavila slovenski državni rekord s časom 51,22 sekunde, letos pa je najhitreje tekla 52,45. Slednjemu času se je tokrat zelo približala.

"Današnji nastop in uvrstitev mi pomenita veliko, sta velika spodbuda za naprej. Zelo pozivno je vse skupaj. V nedeljo bom tekla v poljskem Chorzowu, spet bosta tam obe Poljakinji kot danes. To bo nova priložnost, da se se dokažem. Poljakinje so zelo močne, kar kažejo tudi v štafetah, obenem pa so podobno hitre kot sem sama in to je res lepa motivacija za nov vrhunski izid," je napovedala Horvatova.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.