Šport
26912 ogledov

Nekdanja slovenska sprinterka in poslanka se bori s hudo boleznijo

Alenka Bikar Saša Despot
Nekoč je rušila rekorde in se dokazovala na olimpijskih igrah, danes bije drugačne bitke.

Številni ljubitelji športa se gotovo še dobro spominjate Alenke Bikar. Sprinterka je kar trikrat nastopila na olimpijskih igrah (1996, 2000, 2004), v vseh treh primerih je v teku na 200 metrov prišla do polfinala. Leta 2001 je bila kot državna rekorderka (22,76) izbrana tudi za slovensko športnico leta.

Po zaključku športne kariere se je podala v politične vode in bila leta 2011 na državnozborskih volitvah kot poslanka Pozitivne Slovenije izvoljena v parlament.

Danes 46-letna mama dveh otrok pa se je pred nekaj meseci znašla pred novo bitko. Bori se namreč z avtoimuno boleznijo Neuromyelitis optica (NMO), zaradi katere se mora hoje praktično učiti od začetka. Gre za vnetje hrbtenjače, bolezen pa je zelo redka.

usain bolt Usain Bolt: Šport "Ni izpadlo najboljše, kar zelo obžalujem"

"Bil je šok, ko se spopadaš s takšnimi težavami. Stvari, ki so ti bile včasih povsem samoumevne, zdaj niso več. Zavedam se, da moram delati, da se čim prej pozdravim. Ponudili so mi tudi psihologa, ampak ga trenutno ne potrebujem. Mislim, da se sama dobro spopadam s tem," je za Sportal povedala Bikarjeva.

Bolezen se je pojavila v času pandemije covida-19 in prvi pregledi pri ortopedu niso razkrili vzroka težav. "Sama pri sebi sem čutila, da nekaj ni v redu, in rekla, da v takšnem stanju ne grem domov. Ortoped me je še enkrat poslal na nevrološko kliniko. Takrat je bila moja noga že povsem nefunkcionalna. Niti stopiti nisem mogla nanjo. Videli so, da je zadeva resna. Še enkrat sem šla na magnetno resonanco. Takoj so me hospitaliziral in po nadaljnjih preiskavah ugotovili, kaj je narobe."

Alenka Bikar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vrhničanka je šest tednov preživela na nevrološki kliniki in stopila na pot rehabilitacije. Prve tri tedne napredka ni bilo, zato pa so se potem stvari začele obračati na bolje.

"Sprva sem začela premikati prste na nogi, nato celo nogo. Kmalu za tem sem hodila ob bradlji, na koncu pa tudi s hojico. Korak je bil že pravi, samo noga še ni imela prave moči," je za Sportal opisala Bikarjeva.

Nato je bila premeščena na Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča, a ga je morala predčasno zapustiti, ker se je tudi tam pojavil novi koronavirus.

"Prvi mogoči termin, ko bi se lahko vrnila, je prihodnji ponedeljek. Trenutno je največja težava, da imam zelo močne krče. Doma mi res zelo pomagajo. Sama poskušam narediti toliko, kolikor lahko. Trenutno se borim sama s seboj oziroma s svojimi krči," je še povedala Bikarjeva, ki ji ob strani stojijo dolgoletni partner Marjan, hčerka Pika in sin Matic.

Komentarjev 2
  • suineg78 13:02 07.avgust 2020.

    Maybe, just maybe: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30769255/

  • Ender3 12:44 07.avgust 2020.

    To je žalostno in tragično, bolezni res ne izbirajo !

Sorodne novice