Swiatekova melje naprej, Keninova ohranila zbranost

Foto: Epa
Foto: Epa
V četrtek sta bila v Parizu na sporedu polfinalna dvoboja v ženski posamični konkurenci.
Oglej si celoten članek

Američanka Sofia Kenin je finalistka teniškega odprtega prvenstva Francije v Parizu. V polfinalu je četrta nosilka ugnala Čehinjo Petro Kvitovo s 6:4, 7:5 in bo še drugič letos zaigrala v finalu turnirjev velike četverice, potem ko je na začetku leta osvojila OP Avstralije.

Enaindvajsetletna v Moskvi rojena teniška igralka je sedmo nosilko in dvakratno zmagovalko Wimbledona (2011, 2014) spravljala v obup predvsem z odlično obrambo in vsestransko igro. Kvitova, 11. igralka sveta, je imela v izmenjavah sicer pobudo, dosegla je več "winnerjev", a tudi več grešila. Na koncu je napravila 31 neizsiljenih napak, Keninova pa 20.

OP Francije Đoković v bran tenisaču, ki je igral s simptomi

Začetek dvoboja je pripadel Keninovi, ki je v tretji in peti igri prišla do odvzema servisa. Prednost je uspela zadržati tudi ob boljši igri 30-letne Čehinje, ki je sicer enkrat vzela servis Američanki, a na koncu v prvem nizu ni mogla ogroziti zmagovalke OP Avstralije v Melbournu.

Šesta igralka sveta je nato do "breaka" v drugem nizu prišla v peti igri. Prednost pa je proti Kvitovi potrdila v naslednji šesti, ko je ubranila štiri priložnosti za takojšnji povratek Čehinje.

Keninova je bila pri začetnem udarcu nato enkrat zanesljiva, ob serviranju za zmago pa se ji je pošteno tresla roka. V deseti igri je mlada Američanka poklonila "break" a nato takoj prišla do ponovnega odvzema servisa. V naslednji igri ni ponovila napake in se po uri in 46 minutah prebitih na osrednjem igrišču Philippa Chatriera veselila druge uvrstitve v finale na največjih turnirjih v tej sezoni.

Zadnji obračun v ženski posamični konkurenci bo na sporedu v soboto ob 15. uri.

Za drugo lovoriko se bo Keninova pomerila z nepostavljeno Igo Swiatek. Devetnajstletnica iz Varšave je v prvem polfinalnem obračunu zanesljivo po 70 minutah premagala Argentinko Nadio Podorosko s 6:2, 6:1.

Swiatekova, ki je letos pred nastopom na igriščih Rolanda Garrosa najvišje posegla do osmine finala na letošnjem OP Avstralije in lanskem OP Francije, nadaljuje izjemno dominantne predstave na tretjem grand slamu sezone. Postala je druga Poljakinja v finalu Rolanda Garrosa, potem ko je leta 1939 na zadnji stopnički proti Francozinji Simonne Mathieu izgubila Jadwiga Jedrzejowska.

Šov povabljenca V Parizu scene "izven tega planeta"

V prvem nizu je v drugi igri prišla do odvzema servisa, prednost pa je v osmi igri še povišala in osvojila niz po 34 minutah. Podoroska, ki je v odprti eri tenisa kot prva kvalifikantka prišla do polfinalnega nastopa, ni imela odgovora proti močnim udarcem Poljakinje, ki se bo na ponedeljkovi lestvici WTA s 53. mesta povzpela najmanj na 24. mesto.

Tudi v drugem nizu se razmerje moči na osrednjem igrišču ni spremenilo. Prvi "break" je 19-letnici prav tako uspel v drugi igri, v četrti je prišla do drugega, dvoboj pa je zaključila po le eni izgubljeni igri v drugem nizu. Dvoboj je trajal 70 minut.

Do prvega finala v karieri na najvišji ravni je Swiatekova napredovala brez izgubljenega niza, oddala pa je le 23 iger. V petek jo skupaj z Američanko Nicole Melichar čaka še polfinalni obračun v konkurenci dvojic proti Čilenki Alexi Guarachi in Američanki Desirae Krawczyk. Tudi v tej konkurenci Swiatekova skupaj z Melicharjevo še ni oddala niza.

Podoroska, sicer 131. igralka sveta, je odigrala najboljši turnir v karieri, v kateri je doslej zaslužila okoli 256.000 evrov. S polfinalnim nastopom na Rolandu Garrosu pa bo v žep pospravila 425.250 evrov, na posodobljeni ponedeljkovi lestvici pa bo skočila na 48. mesto.

OP Francije, posameznice (polfinale):

Iga Swiatek (Pol) - Nadia Podoroska (Arg) 6:2, 6:1
Sofia Kenin (ZDA/4) - Petra Kvitova (Češ/7) 6:4, 7:5

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.