Ta rekord lige NBA je star 59 let, še dolgo ne bo presežen

Foto: Profimedia Wilt Chamberlain
Pred skoraj šestimi desetletji je legendarni Wilt Chamberlain poskrbel za izjemen dosežek.
Oglej si celoten članek

Drugega marca 1962 je bil postavljen rekord lige NBA po doseženih točkah posameznika. Zanj je poskrbel legendarni Wilt Chamberlain, ki je v dresu Philadelphie moštvu New York Knicks v gosteh nasul natančno 100 točk. Philadelphia Warriors so sicer zmagali z rezultatom 169:147.

Eden izmed najboljših košarkarjev v zgodovini NBA je v prvi četrtini zbral 23, do polčasa pa 41 točk. Izjemno je bilo tudi nadaljevanje. Po treh četrtinah je bil že pri številki 69, ko pa je presegel mejo 80 točk v zadnji četrtini, so tudi številni navijači New Yorka začeli navijati zanj. Zahtevali so, da v napadu žoga pride v njegove roke.

"Prišel sem do 80 točk, še nikoli prej ni nihče dosegel toliko košev. Bil sem utrujen, a so gledalci zahtevali stotico. To sem tudi naredil," se je kasneje fenomenalne predstave spominjal Chamberlain.

Celotno sezono 1961/62 je sicer končal z nedosegljivima rekordoma. V povprečju je na parketu prebil kar 48.5 minute, nekaj tekem so Warriors namreč zaključili šele po podaljških, na tekmo pa je dosegal tudi 50.4 točke. Sezono prej je na srečanje zbral 27.2 skoka, kar je prav tako rekord lige NBA, v sezoni 1961/62, po njej so se Warriors preselili v San Francisco, je imel 'le' 25.7 skoka na tekmo. 

Wilt je kariero sklenil z dvema naslovoma (Philadelphia 76-ers 1967 in Los Angeles Lakers 1972), v povprečju je odigral 45.8 minut, dosegel 30.1 točke, številka bi bila lahko še precej višja, če bi bil vsaj soliden izvajalec prostih metov, in 22.9 skoka. Umrl je leta 1999 v starosti 63 let zaradi težav s srcem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.