Takšen pekel danes čaka Primoža Rogliča

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pred kolesarji na Vuelti je na današnjem sporedu tudi brutalni asturijski zid.
Oglej si celoten članek

Na kolesarski dirki po Španiji bo danes na sporedu deveta etapa od Villaviciose do Les Praeresa (171,4 km). Gre za novo razgibano in zahtevno traso v Asturiji, kjer bo pred prostim ponedeljkom kolesarje za konec pričakal še pravi "zid", kot kolesarji pravijo krajšim, a brutalno strmim vzponom.

Foto: Cyclingstage Trasa 9. etape Vuelte

Etapa sicer vsebuje pet kategoriziranih vzponov, daleč najtežji pa je slabe štiri kilometre dolg zadnji na Les Praeres, ki so ga z asfaltom prekrili šele za Vuelto 2018. Povprečni naklon klanca znaša nekaj manj kot 13 odstotkov, a vsebuje nekaj odsekov, na katerih se cesta pokonci postavi tudi z več kot 20 odstotki. Čeprav ne gre za dolg vzpon, bi lahko ob predhodnem napornem ritmu zadnji del trase ponudil pravi teren za ognjevito dirkanje med najboljšimi v lovu na rdečo majico vodilnega.

Ta je trenutno na ramenih mladega Belgijca Remca Evenepoela, ki ima po zaslugi odlične predstave v šesti etapi 28 sekund naskoka pred Špancem Enricom Masom. Tretji je v skupnem seštevku Primož Roglič. Slovenski as zaostaja 1:01 minute, a ostaja v igri za četrto zaporedno zmago na Vuelti. Drugi slovenski predstavnik Jan Polanc v skupnem seštevku zaseda 32. mesto, za vodilnim pa zaostaja 10:28 minute.

Foto: Cyclingstage Trasa 9. etape Vuelte

Etapa je sicer tudi do zadnjega brutalnega vzpona vse prej kot lahka. Prva ura dirkanja se bo odvila po razgibanem terenu brez kakšnih večjih vzponov, nato pa se začne zabava z vzponom na Alto del Torno, ki je slovit po svojem čurnem profilu, saj imamo številne odseke z dvomestnim naklonom, medtem ko so posamzni odseki povsem položni. Na 7,6 kilometrih dolgem vzponu druge kategorije povprečni naklon sicer znaša 6 %.

Enako je tudi s spustom, saj se pojavi kar nekaj odsekov, kjer morajo kolesarji ponovno voziti v breg. Ko pa bo ta "nepravilen" spust končno za njimi, pričaka kolesarje 10 kilometrov ravninske vožnje, preden jih pričaka prvi izmed današnjih "prvokategornikov". Vzpon na Mirador del Fito je dolg 9 kilometrov, ob 6-odstotnem povprečnem naklonu.

Foto: Cyclingstage Trasa 9. etape Vuelte

Po spustu bo kolesarje ponovno pričakalo približno 10 kilometrov ravnine, preden sledi nov vzpon, Alto de la Llama. Ta bo današnji preizkušnji dodal 7,1 kilometrov vožnje s povprečnim naklonom 5,1 %. Sledi spust nazaj do kraja današnjega starta, Villaviciose, od koder bodo nato zavili v drugo smer, proti La Campi, predzadnjemu današnjemu vzponu, ki na 9,3 kilometrih postreže s 4,1-odstotnim naklonom.

Zanimivo je, da vzponu ne sledi spust, temveč precej rezgibana trasa kolesarje popelje vse do vznožja prej omenjenega "zidu" Les Praeres, ki bo odločil današnjega zmagovalca ter premešal karte v skupnem seštevku. Omenjeni zid je bil do sedaj zgolj enkrat vključen v Vuleto. Leta 2018 je tu na svoji poti do skupne zmage slavil Simon Yates, ki se za visoko uvrstitev bori tudi letos.

Foto: Cyclingstage Trasa 9. etape Vuelte

Na današnji etapi se bodo tako kolesarji povzpeli za kar 3700 višinskih metrov in današnji dan bo tako že ponudil morebitni odgovor na vprašanje, kdo je najboljši hribolazec letošnje Vuelte. Zaenkrat zagotovo izstopa trojica Evenepoel-Mas-Roglič ter tudi izjemni Jay Vine, ki je tudi dobil obe prvi gorski preizkušnji, ko mu glavni favoriti zaradi zaostanka v skupnem seštevku niso posvečali preveliko pozornosti. A že dananšnji dan bi lahko razkril kakšne šibkosti tudi zaenkrat najmočnejših kolesarjev letošnje Dirke po Španiji. Čaka jih namreč pravi pekel!

V ponedeljek bo na dirki po Španiji prost dan, v torek pa bo na vrsti pomembna, 31 km dolga ravninska vožnja na čas.

Vuelta Rogličev veliki rival: "Lepo je videti takšnega Primoža" Vuelta Roglič popravil bled vtis in napredoval po lestvici Nagovoril rivala Roglič ni vedel, da ga snema kamera, razkritje močno odmeva Dvomi Strokovnjak: "Rogliča bi moralo skrbeti"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.