Televizijski operaterji pozdravili spremembe glede športnih prenosov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
"Z boljšo gledanostjo in dostopnostjo pomembnih športnih dogodkov pa bo omogočen tudi nadaljnji razvoj slovenskega športa," so prepričani največji televizijski operaterji na sončni strani Alp.
Oglej si celoten članek

Združenje slovenskih operaterjev digitalnih televizijskih storitev pozdravlja objavo seznama dogodkov posebnega pomena. Po njihovi oceni gre za prvi korak k ureditvi področja prenosov tekem slovenskih športnikov in ostalih pomembnejših športnih dogodkov.

V združenju, v katerem so Telekom Slovenije, T2 in A1 Slovenija, pričakujejo, da bodo na osnovi seznama, ki je bil objavljen v uradnem listu, pristojne institucije zagotovile, da bodo dogodki posebnega pomena odslej brez dodatnih plačil dostopni vsaj 75 odstotkom Slovenk in Slovencev.

Konec sage Tako je vlada odločila glede športnih prenosov

"Spoštovanje zakonodaje na tem področju bo v korist tako slovenskim športnikom in športnicam kot navijačem, z boljšo gledanostjo in dostopnostjo pomembnih športnih dogodkov pa bo omogočen tudi nadaljnji razvoj slovenskega športa," so prepričani operaterji, ki skupaj dobavljajo TV-signal več kot 58 odstotkom slovenskih gospodinjstev.

Neobjavljen seznam dogodkov posebnega pomena je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zadnja leta razburjal javnost in večini televizijskih gledalcev onemogočal spremljanje nekaterih pomembnejših tekem slovenskih reprezentanc.

Foto: Epa slovenska košarkarska reprezentanca

Združenje doslej sicer ni dvomilo, ali seznam velja ali ne, a so, kot so poudarili, sedaj odstranjeni še zadnji dvomi glede obveznosti prenosov pomembnih športnih dogodkov.

Zakonodaja predvideva prenašanje tovrstnih dogodkov na način, da dosegajo vsaj 75-odstotno pokritost in so na voljo brez dodatnih plačil v televizijskih paketih. Zaradi nespoštovanja teh določil je bila zadnji dve leti večina gledalcev za nekaj pomembnih športnih dogodkov prikrajšana, so spomnili.

Foto: Profimedia Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let Obveze veljavne zakonodaje glede doseganja zadostnega števila gledalcev zavezujejo izdajatelja TV-programa. "Nakup ekskluzivnih pravic za pomembnejše športne dogodke tako ne sme biti razlog za to, da bi bili operaterji zaradi tega obvezani plačevati za distribucijo TV-programov, ki poleg pomembnejših športnih dogodkov v večini ponujajo tudi ostale, komercialno manj zanimive vsebine," so izpostavili.

Združenje meni, da je potrebno pomembnejše športne dogodke, ki morajo biti na voljo čim širšemu krogu gledalcev, ločiti od ostalih športnih dogodkov in tekmovanj. "Slednji naj bodo na voljo tistim gledalcem, ki jih ti športni dogodki zanimajo in so po potrebi pripravljeni zanje tudi dodatno plačati, medtem ko naj bodo pomembnejši športni dogodki dostopni vsem," so sklenili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.