Šport
201 ogledov

Televizijski operaterji pozdravili spremembe glede športnih prenosov

košarka ep 2022 SLO-LIT Saša Despot
"Z boljšo gledanostjo in dostopnostjo pomembnih športnih dogodkov pa bo omogočen tudi nadaljnji razvoj slovenskega športa," so prepričani največji televizijski operaterji na sončni strani Alp.

Združenje slovenskih operaterjev digitalnih televizijskih storitev pozdravlja objavo seznama dogodkov posebnega pomena. Po njihovi oceni gre za prvi korak k ureditvi področja prenosov tekem slovenskih športnikov in ostalih pomembnejših športnih dogodkov.

V združenju, v katerem so Telekom Slovenije, T2 in A1 Slovenija, pričakujejo, da bodo na osnovi seznama, ki je bil objavljen v uradnem listu, pristojne institucije zagotovile, da bodo dogodki posebnega pomena odslej brez dodatnih plačil dostopni vsaj 75 odstotkom Slovenk in Slovencev.

Luka Dončić Konec sage Šport Tako je vlada odločila glede športnih prenosov

"Spoštovanje zakonodaje na tem področju bo v korist tako slovenskim športnikom in športnicam kot navijačem, z boljšo gledanostjo in dostopnostjo pomembnih športnih dogodkov pa bo omogočen tudi nadaljnji razvoj slovenskega športa," so prepričani operaterji, ki skupaj dobavljajo TV-signal več kot 58 odstotkom slovenskih gospodinjstev.

Neobjavljen seznam dogodkov posebnega pomena je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zadnja leta razburjal javnost in večini televizijskih gledalcev onemogočal spremljanje nekaterih pomembnejših tekem slovenskih reprezentanc.

slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Epa Epa

Združenje doslej sicer ni dvomilo, ali seznam velja ali ne, a so, kot so poudarili, sedaj odstranjeni še zadnji dvomi glede obveznosti prenosov pomembnih športnih dogodkov.

Zakonodaja predvideva prenašanje tovrstnih dogodkov na način, da dosegajo vsaj 75-odstotno pokritost in so na voljo brez dodatnih plačil v televizijskih paketih. Zaradi nespoštovanja teh določil je bila zadnji dve leti večina gledalcev za nekaj pomembnih športnih dogodkov prikrajšana, so spomnili.

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let | Avtor: Profimedia Profimedia
Obveze veljavne zakonodaje glede doseganja zadostnega števila gledalcev zavezujejo izdajatelja TV-programa. "Nakup ekskluzivnih pravic za pomembnejše športne dogodke tako ne sme biti razlog za to, da bi bili operaterji zaradi tega obvezani plačevati za distribucijo TV-programov, ki poleg pomembnejših športnih dogodkov v večini ponujajo tudi ostale, komercialno manj zanimive vsebine," so izpostavili.

Združenje meni, da je potrebno pomembnejše športne dogodke, ki morajo biti na voljo čim širšemu krogu gledalcev, ločiti od ostalih športnih dogodkov in tekmovanj. "Slednji naj bodo na voljo tistim gledalcem, ki jih ti športni dogodki zanimajo in so po potrebi pripravljeni zanje tudi dodatno plačati, medtem ko naj bodo pomembnejši športni dogodki dostopni vsem," so sklenili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.