Prav neverjetno, Melbourne zaklet za Nadala

Foto: Epa rafael nadal
Znana sta prva polfinalista OP Avstralije.
Oglej si celoten članek

V prvem četrtfinalu uvodnega vrhunca teniške sezone 2018 je britanski tenisač Kyle Edmund premagal Bolgara Grigorja Dimitrova s 6:4, 3:6, 6:3, 6:4 in tako na najlepši možen način zapolnil vrzel ob odsotnosti britanskega teniškega asa Andyja Murrayja.

23-letni Edmund, ki na lestvici ATP zaseda 49. mesto, je z uvrstitvijo v polfinale dosegel najboljši rezultat na grand slamih. Doslej je bil njegov najboljši izid osmina finala na OP ZDA iz sezone 2016.

Foto: Epa kyle edmund

Britanec se bo za debitantski nastop v finalih največjih turnirjev pomeril s Hrvatom Marinom Čilićem, ki je napredoval po predaji prvega igralca sveta Rafaela Nadala z izidom 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:2, 2:0.

Španec je sicer dobil uvodni niz in v drugem že vodil z brejkom, a se je Čilić vrnil, v nadaljevanju pa so prvega nosilca začele pestiti zdravstvene težave, ki so dodobra oklestile že njegove priprave pred začetkom sezone.

Nadal, ki je v Melbournu slavil leta 2009, v deželi tam spodaj res nima sreče. Leta 2010 je zaradi poškodbe predal proti Murrayju, leto kasneje je v hudih bolečinah odigral in izgubil dvoboj z rojakom Davidom Ferrerjem.

Leta 2012 je izgubil v finalu proti Novaku Đokoviću, potem ko je v petem nizu že vodil z brejkom prednosti. V sezoni 2013 se turnirja ni udeležil, leta 2014 si je v finalu proti Stanu Wawrinki poškodoval hrbet. V letih 2015 in 2016 ni bil v pravi formi, lani pa ga je v finalu premagal Roger Federer, potem ko je Nadal v odločilnem nizu spet vodil z brejkom prednosti. Tudi letos je veljal za enega od favoritov za naslov, vendar ga je ponovno izdalo telo.

Preostala četrtfinalna para v moški konkurenci se bosta pomerila v sredo, v prvem bosta igrala Čeh Tomaš Berdych in Švicar Federer, v drugem pa Američan Tennys Sandgren in Južnokorejec Hyeon Chung.

Foto: Epa nadal čilić

Wozniackijeva in Mertensova med četverico

V ženski konkurenci si je prvo polfinalno mesto priigrala Belgijka Elise Mertens, ki je ugnala četrtopostavljeno Ukrajinko Jelino Svitolino s 6:4 in 6:0. S tem je dosegla uspeh kariere. V polfinalu bo igrala proti Caroline Wozniacki, ki je s 6:0, 6:7(3) in 6:2 premagala Španko Carlo Suarez Navarro. 

"Vedela sem, da ne bo lahko. Kar nekaj iger je bilo izenačenih že v prvem nizu. V drugem sem zapravila svojo priložnost, a sem nato ostala mirna in imela več energije v zadnjem nizu," je pojasnila Danka.

Mertensova v domovini trenira na akademiji nekdanje zmagovalke Australian Opna Kim Clijsters, ki 22-letnici pogosto svetuje. "Seveda, pogosto. Ona je na tem mestu že bila. Ima izkušnje, zato je vedno lepo govoriti z njo. Ona in Justine Henin sta dosegli ogromno, sta moj zgled," je povedala 37. igralka sveta. Poraz je športno priznala Svitolina: "Igrala je dober tenis. Z dolgimi izmenjavami udarcev. S servisom ji nisem mogla nič. Dala sem ji priložnost, da igra in jo je izkoristila."

Preostali polfinalistki bosta znani v sredo. Nemka Angelique Kerber se bo pomerila z Američanko Madison Keys, Romunko Simono Halep čaka obračun s Čehinjo Karolino Pliškovo.

Slovo slovenske mladinke

V prvem krogu mladinskega turnirja v Melbournu je svoje nastope končala 17-letna Koprčanka Nika Radišič, ki je v paru s Slovakinjo Viktorijo Morvayovo izgubila dvoboj ženskih dvojic proti Japonkama Yuki Naito in Naho Sato s 7:6(2) in 6:3.

OP Avstralije, posamično (M):

Marin Čilić (Hrv/6) - Rafael Nadal (Špa/1) 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:2, 2:0, predaja
Kyle Edmund (VBr) - Grigor Dimitrov (Bol/3) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Tennys Sandgren (ZDA) - Hyeong Chung (JKo)
Roger Federer (Švi/2) - Tomaš Berdych (Češ/19)

OP Avstralije, posamično (Ž):

Elise Mertens (Bel) - Elina Svitolina (Ukr/4) 6:4, 6:0
Caroline Wozniacki (Dan/2) - Carla Suarez Navarro (Špa) 6:0, 6:7(3), 6:2
Angelique Kerber (Nem/21) - Madison Keys (ZDA/17)
Simona Halep (Rom/1) - Karolina Pliškova (Češ/6)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.