Šport
461 ogledov

Prav neverjetno, Melbourne zaklet za Nadala

rafael nadal Epa
Znana sta prva polfinalista OP Avstralije.

V prvem četrtfinalu uvodnega vrhunca teniške sezone 2018 je britanski tenisač Kyle Edmund premagal Bolgara Grigorja Dimitrova s 6:4, 3:6, 6:3, 6:4 in tako na najlepši možen način zapolnil vrzel ob odsotnosti britanskega teniškega asa Andyja Murrayja.

23-letni Edmund, ki na lestvici ATP zaseda 49. mesto, je z uvrstitvijo v polfinale dosegel najboljši rezultat na grand slamih. Doslej je bil njegov najboljši izid osmina finala na OP ZDA iz sezone 2016.

kyle edmund | Avtor: Epa Epa

Britanec se bo za debitantski nastop v finalih največjih turnirjev pomeril s Hrvatom Marinom Čilićem, ki je napredoval po predaji prvega igralca sveta Rafaela Nadala z izidom 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:2, 2:0.

Španec je sicer dobil uvodni niz in v drugem že vodil z brejkom, a se je Čilić vrnil, v nadaljevanju pa so prvega nosilca začele pestiti zdravstvene težave, ki so dodobra oklestile že njegove priprave pred začetkom sezone.

Nadal, ki je v Melbournu slavil leta 2009, v deželi tam spodaj res nima sreče. Leta 2010 je zaradi poškodbe predal proti Murrayju, leto kasneje je v hudih bolečinah odigral in izgubil dvoboj z rojakom Davidom Ferrerjem.

Leta 2012 je izgubil v finalu proti Novaku Đokoviću, potem ko je v petem nizu že vodil z brejkom prednosti. V sezoni 2013 se turnirja ni udeležil, leta 2014 si je v finalu proti Stanu Wawrinki poškodoval hrbet. V letih 2015 in 2016 ni bil v pravi formi, lani pa ga je v finalu premagal Roger Federer, potem ko je Nadal v odločilnem nizu spet vodil z brejkom prednosti. Tudi letos je veljal za enega od favoritov za naslov, vendar ga je ponovno izdalo telo.

Preostala četrtfinalna para v moški konkurenci se bosta pomerila v sredo, v prvem bosta igrala Čeh Tomaš Berdych in Švicar Federer, v drugem pa Američan Tennys Sandgren in Južnokorejec Hyeon Chung.

nadal čilić | Avtor: Epa Epa

Wozniackijeva in Mertensova med četverico

V ženski konkurenci si je prvo polfinalno mesto priigrala Belgijka Elise Mertens, ki je ugnala četrtopostavljeno Ukrajinko Jelino Svitolino s 6:4 in 6:0. S tem je dosegla uspeh kariere. V polfinalu bo igrala proti Caroline Wozniacki, ki je s 6:0, 6:7(3) in 6:2 premagala Španko Carlo Suarez Navarro. 

"Vedela sem, da ne bo lahko. Kar nekaj iger je bilo izenačenih že v prvem nizu. V drugem sem zapravila svojo priložnost, a sem nato ostala mirna in imela več energije v zadnjem nizu," je pojasnila Danka.

Mertensova v domovini trenira na akademiji nekdanje zmagovalke Australian Opna Kim Clijsters, ki 22-letnici pogosto svetuje. "Seveda, pogosto. Ona je na tem mestu že bila. Ima izkušnje, zato je vedno lepo govoriti z njo. Ona in Justine Henin sta dosegli ogromno, sta moj zgled," je povedala 37. igralka sveta. Poraz je športno priznala Svitolina: "Igrala je dober tenis. Z dolgimi izmenjavami udarcev. S servisom ji nisem mogla nič. Dala sem ji priložnost, da igra in jo je izkoristila."

Preostali polfinalistki bosta znani v sredo. Nemka Angelique Kerber se bo pomerila z Američanko Madison Keys, Romunko Simono Halep čaka obračun s Čehinjo Karolino Pliškovo.

Slovo slovenske mladinke

V prvem krogu mladinskega turnirja v Melbournu je svoje nastope končala 17-letna Koprčanka Nika Radišič, ki je v paru s Slovakinjo Viktorijo Morvayovo izgubila dvoboj ženskih dvojic proti Japonkama Yuki Naito in Naho Sato s 7:6(2) in 6:3.

OP Avstralije, posamično (M):

Marin Čilić (Hrv/6) - Rafael Nadal (Špa/1) 3:6, 6:3, 6:7(5), 6:2, 2:0, predaja
Kyle Edmund (VBr) - Grigor Dimitrov (Bol/3) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Tennys Sandgren (ZDA) - Hyeong Chung (JKo)
Roger Federer (Švi/2) - Tomaš Berdych (Češ/19)

OP Avstralije, posamično (Ž):

Elise Mertens (Bel) - Elina Svitolina (Ukr/4) 6:4, 6:0
Caroline Wozniacki (Dan/2) - Carla Suarez Navarro (Špa) 6:0, 6:7(3), 6:2
Angelique Kerber (Nem/21) - Madison Keys (ZDA/17)
Simona Halep (Rom/1) - Karolina Pliškova (Češ/6)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice