Šport
1925 ogledov

Đoković: Kot da smo živali v kletkah

novak đoković Epa
Novak Đoković je razburkal strasti v Melbournu.

Nekdanji prvi igralec sveta Novak Đoković je brez dlake na jeziku okrcal veljake, ki krojijo usode profesionalnih teniških igralcev.

Srbski tenisač je v drugem krogu OP Avstralije premagal Gaela Monfilsa in na tiskovni konferenci opozoril na nehumane pogoje v Melbournu.

Tenisača, ki sta igrala na robu svojih zmožnosti, sta se merila v peklenski vročini, saj se je živo srebro povzpelo do 40 stopinj Celzija. Temperatura razbeljenega igrišča je znašala kar 69 stopinj.

gael monfils | Avtor: Epa Epa

"Na prvem mestu je prodaja vstopnic, denar, ugoditev potrebam televizije, na četrtem, petem mestu so mnenja igralcev," je bil kritičen Đoković, ki je po zaslugi daljše odsotnsoti nazadoval na 14. mesto lestvice ATP.

"Na nas gledajo kot na živali v kletkah. Ne želim ustvariti vtisa, da sem nezadovoljen. Nasprotno, zelo sem hvaležen za takšno življenje. Finančen položaj je dober in udejstvujem se v športu, ki ga imam rad. Imam pa pravico, da povem svoje mnenje. Treba je opozoriti na stvari, ki niso v redu."

"Pridejo dnevi, ko moraš kot nadzornik turnirja prepoznati takšne trenutke in igralcem omogočiti kakšno dodatno uro, da vročina malo popusti. Razumem, da so vstopnice prodane. Če ne bomo igrali, bodo ljudje nezadovoljni. A treba je upoštevati vse zorne kote. Obstaja meja med dobro fizično pripravljenostjo in ogrožanjem zdravja," je pojasnil 30-letnik.

"Tenis bližje poslu kot športu"

Đoković je že pred začetkom uvodnega grand slama sezone dvignil veliko prahu s predlogom o ustanovitvi neodvisnega sindikata, ki bi se zavzemal za večji kos finančne pogače, ki jo generirajo največji teniški turnirji. Posledično se je nanj vsul plaz kritik, saj so mu mnogi očitali, da je samo s turnirskimi nagradami v karieri zaslužil več kot 100 milijonov ameriških dolarjev. 

"Vsi smo del gospodarstva. Naš šport je posel, tako kot večina globalnih športov. Tenis je bolj podoben poslu kot športu. Včasih me to moti. Po drugi strani pa je izbira naša. Nisem nehvaležen. Zelo sem hvaležen. Menim pa, da potrebujemo racionalno razpravo o stvareh, ki vplivajo na naš dobrobit," je sklenil srbski šampion.

Komentarjev 1
  • Avatar mike1968
    mike1968 19:42 19.januar 2018.

    te "živali v kletkah" pa zaslužijo enormne vsote denarja

Sorodne novice