To so Slovenci, ki lahko na OI osmešijo strokovnjake!

Foto: Stanko Gruden/STA
Ne, nismo za staro šaro!
Oglej si celoten članek

Zimske olimpijske igre pred štirimi leti v Sočiju so bile najuspešnejše igre v zgodovini Slovenije. Naši športniki so se iz Rusije vrnili z osmimi medaljami in na seznamu najuspešnejših držav glede na število prebivalcev zasedli visoko drugo mesto.

Kolajne Slovenija druga najuspešnejša v Sočiju

Prvo ime v Sočiju je bila dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze, ki je osvojila zlati medalji v smuku in veleslalomu. Njen uspeh je s srebrom (mala skakalnica) in bronom (velika skakalnica) dopolnil Peter Prevc, srebra se je v paralelnem slalomu veselil še Žan Košir.

Poleg Prevca so bron osvojil še smučarska tekačica Vesna Fabjan (šprint), biatlonka Teja Gregorin (zasledovanje) in Košir (paralelni veleslalom).

Foto: Profimedia soči 20154 maze fabjan košir gregorin

Slovenija je imela že pred začetkom iger v Sočiju velika pričakovanja, letos je zgodba precej drugačna. Tudi športni strokovnjaki nam v Pyeongchangu ne pripisujejo realnih možnosti za odličja.

Enakega mnenja kot pri zduženju evropskih poznavalcev so pri ameriškem Sports Illustrated, kjer med več 300 predvidenimi dobitniki oziroma dobitnicami kolajn ne vidijo ne Slovenca ne Slovenke.

Razlogov za to je več. Mazejeva je pred več kot letom dni sklenila tekmovalno pot, Ilka Štuhec je pred začetkom sezone utrpela hudo poškodbo kolena, Peter Prevc nikakor ne najde prave forme. 

Še največ možnosti za kolajno ima morda biatlonec Jakov Fak, preseneti lahko kateri od alpskih smučarjev in smučark, ne gre pa pozabiti niti na orle oziroma orlice. Velik dolžnik letošnje zime je tudi Filip Flisar.

Smučarski skoki

Najboljši slovenski skakalec aktualne sezone je Jernej Damjan, ki trenutno zaseda 15. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Letos je dosegel enega največjih uspehov v karieri, ko je v finskem Kuusamu prišel do druge zmage na elitni ravni. Damjan bo v Pyeongchangu eden glavnih slovenskih adutov.

Foto: Stanko Gruden/STA jernej damjan

Poleg Damjana se je letos na najvišjo stopničko povzpel tudi Anže Semenič, ki je pravo formo ujel tik pred začetkom olimpijskih iger. Velja omeniti tudi Petra Prevca, ki brani srebrno in bronasto kolajno. Čeprav pred začetkom iger ni v najboljši formi, bi mu izkušnje z velikih tekmovanj lahko pomagale, da z nekaj sreče poseže po vrhunskem izidu.

Orli imajo največ možnosti za kolajno na ekipni tekmi, potem ko so na nedavno končanem svetovnem prvenstvu v poletih zaostali le za favoriziranimi Norvežani in se veselili srebrne medalje.

Vse ure so po srednjeevropskem času (CET).

Možnosti za odličja imajo tudi dekleta. Slovenske barve bodo branile Urša Bogataj, Špela Rogelj, Nika Križnar in Ema Klinec. Slovenke so v Pyeongchang pripotovale na krilih ekipnega zlata na mladinskem SP v Kanderstegu. Pred tem je Križnarjeva osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje, Klinčeva je bila druga.

Spored tekem smučarskih skokov:

Moški:
Sobota, 10. 2.:
1. serija ob 13.35 in 2. serija ob 14.35 (posamično/srednja skakalnica)

Sobota, 17. 2.:
1. serija ob 13.30 in 2. serija 14.30 (posamično/velika skakalnbica)

Ponedeljek, 19. 2.:
1. serija ob 13.30 in 2. serija 14.35 (ekipno/velika skakalnica)

Ženske:
Ponedeljek, 12. 2.:
1. serija ob 13.50 in 2. serija ob 14.35 (posamično/srednja skakalnica)

Foto: Stanko Gruden/STA nika križnar ema klinec

Biatlon

Jakov Fak bo v Pyeongchangu lovil drugo olimpijsko odličje. Prvega je osvojil leta 2010 v Vancouvru, ko je bil bronast v šprintu na 10 km. Naš najboljši biatlonec je takrat še tekmoval pod hrvaško zastavo. 

Fak v letošnji sezoni blesti predvsem na strelišču, medtem ko ima v teku še nekaj rezerve. Letos je bil drugi na zasledovalni tekmi (12,5 km) v Östersundu ter tretji na šprintu (10 km) oziroma drugi na zasledovanju (12,5 km) v Hochfilznu.

Spored biatlonskih tekem:

Moški:
Nedelja, 11. 2., ob 12.15:
10 km sprint (M)

Četrtek, 15. 2., ob 12.00:
20 km individualna preizkušnja (M)

Nedelja, 18. 2., ob 12.15:
15 km skupinski start (M)

Foto: Stanko Gruden/STA jakov fak

Alpsko smučanje

Slovenski navijači bodo pri dekletih najbolj stiskali pesti za Ano Bucik in Meto Hrovat. Obe sta tik pred začetkom olimpijskih iger poskrbeli za največji uspeh slovenskih smučark v letošnji sezoni. Bucikova je na kombinaciji v švicarskem Lenzerhedieju premagala celo slovito Lindsey Vonn in se veselila tretjega mesta. Dan kasneje je slovenski uspeh s tretjim mestom na veleslalomu dopolnila Hrovatova.

Za edine moške stopničke v sezoni je že pred časom poskrbel Žan Kranjec, ki je bil tretji na veleslalomu lanskega decembra v Alta Badii. Kranjec je z 39. mestom najboljši slovenski smučar v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Spored tekem alpskega smučanja:

Moški:
Nedelja, 11. 2., ob 3.00:
Smuk (M)

Torek, 13. 2., ob 3:30 in 7.00:
Kombinacija (M)

Četrtek, 15. 2., ob 3.00:
Superveleslalom (M)

Nedelja, 18. 2., ob 2.15 in 5.45:
Veleslalom (M)

Četrtek, 22. 2., ob 2.15 in 5.45:
Slalom (M)
 

Ženske:
Ponedeljek, 12. 2., ob 2.15 in 5.45:
Veleslalom (Ž)

Sreda, 14. 2., ob 2.15 in 5.45:
Slalom (Ž)

Sobota, 17. 2., ob 3.00:
Superveleslalom (Ž)

Sreda, 21. 2., ob 3.00:
Smuk (Ž)

Pete, 23. 2., ob 3.00 in 6.00:
Kombinacija (Ž)

Foto: Anže Malovrh/STA ana bucik

Deskanje na snegu

Glavna slovenska aduta med deskarji na snegu bosta Žan Košir in Rok Marguč. Slednji je na nedavnem paralelnem veleslalomu v Lackenhofu osvojil drugo mesto in le za stotinko zaostal za zmagovalcem. V polfinalu je premagal Koširja, ki je po porazu v malem finalu osvojil četrto mesto.

Foto: Stanko Gruden/STA filip flisar Marguč še nima olimpijskega odličja, medtem ko se je Košir iz Sočija vrnil z dvema kolajnama. V paralelnem veleslalomu bo nastopil tudi Tim Mastnak.

Spored tekem deskanja na snegu:

Moški:
Četrtek, 22. 2., ob 4.27:
Kvalifikacije za paralelni veleslalom (M)

Sobota, 24. 2., ob 5.04 in 5.07:
Paralelni veleslalom (M)

Smučanje prostega sloga

Med kandidati za kolajne je tudi slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar. Čeprav se letošnja sezona zanj ne odvija po pričakovanjih, je 30-letni Mariborčan sposoben presenetiti konkurenco.

Moški:
Sreda, 21. 2., ob 6.30 in 6.35:
Smučarski kros (M)

Hokej

Velike ambicije imajo tudi člani slovenske hokejske odprave, saj je naša reprezentanca na OI v Sočiju osvojila zgodovinsko sedmo mesto. Lahko fantje tudi ob odsotnosti Anžeta Kopitarja uprizorijo nekaj podobnega?

Spored hokejskih tekem:

Sreda, 14. 2., ob 13.10:
ZDA - Slovenija

Petek, 16. 2., ob 8.40:
OAR ("Rusija") - Slovenija

Sobota, 17. 2., ob 13.10:
Slovaška - Slovenija

Foto: Daniel Novakovič/STA slovenska hokejska reprezentanca

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.