Šport
42 ogledov

Slovenija druga najuspešnejša v Sočiju

Prihod olimpijcev na Brnik Saša Despot
Norveška je z 20 doslej osvojenimi medaljami na olimpijskih igrah v Sočiju in 5,1 milijona prebivalci najuspešnejša udeleženka iger po številu medalj na prebivalca, Slovenija zaseda drugo mesto.

Norveška se lahko pohvali s 3,93 kolajne na milijon prebivalcev, Slovenija na drugem mestu pa s 3,51, je izračunala spletna stran Bloomberg.com.

Latvija, ki ima tri medalje z iger v Sočiju in 2,2 milijona prebivalcev, je na tretjem mestu lestvice. Za primerjavo - ZDA ima doslej največ medalj, 23, a glede na več kot 300-milijonsko prebivalstvo na milijon ljudi pride le 0,07 medalje.

Gostitelji iger Rusi imajo 0,15 medalje na milijon prebivalcev. Kitajska ima šest medalj, a več kot 1,3 milijarde prebivalcev, zato izračun na dve decimalni števili zanje ne zadošča.

Je pa Slovenija najuspešnejša po številu medalj na bruto domači proizvod (BDP). Na Bloombergu so sicer računali število medalj na sto milijard BDP, letni BDP Slovenije je po podatkih Bloomberga 41,7 milijarde evrov (57,2 milijarde dolarjev) in po tej formuli in s sedmimi doseženimi medaljami gre Sloveniji 12,23 medalje na sto milijard BDP. Latvija je druga z 8,14 medalje (30-milijardni BDP), Norveška pa tretja s 7,3 medalje (200-milijardni BDP).

Na trenutni lestvici zimskih olimpijskih iger v ruskem Sočiju z devetimi zlatimi, štirimi srebrnimi in sedmimi bronastimi vodi prav Norveška.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.