Treba bo počistiti vse oslarije!

Foto: Žurnal24 Nogometaši Interblocka so ob začetku sezone zapadli v globoko krizo.
Pogovarjali smo se z Delovim novinarjem Francijem Božičem, ki se je razgovoril o krizi Interblocka in slovenskega nogometa, Olimpiji, Domžalah, sodnikih in še čem.
Oglej si celoten članek

Nekoč na Ježici, v Ljubljani, poleg reke Save. O nogometu zaenkrat ni ne duha ne sluha, zaspano naselje o njem verjetno niti ne razmišlja. Nato pa konec sedemdesetih let nastopi Štefan Bele, alfa in omega bodočega ježiškega kluba (NK Ježica), velik nogometni zanesenjak in človek, ki skupaj s sodelavci in prijatelji iz nekdanjih njiv in polj naredi nogometno igrišče in majhen leseni spremljevalni objekt s slačilnicami. Slednje so postavili nogometaši sami. Tušev na začetku (še) ni bilo, zato so se igralci tuširali na bližnjem bazenu. Klub je v novejši zgodovini tako ali drugače prevzel Matjaž Jakopič (NK Factor), ta pa je štafeto nato predal Jocu Pečečniku. Rodil se je NK Interblock, klub z velikimi ambicijami, ki je ježiško identiteto nemudoma zavrgel. Zdaj je šišenski (ne več ježiški) klub v morda največji krizi doslej, za pojasnila pa smo se obrnili na legendarnega Delovega novinarja in ostrega kritika slovenskega nogometa Francija Božiča.

Kakšen je vaš pogled na trenutno situacijo, krizo, ki vlada v Interblocku?
Ko se je lani Interblock, ki je nekakšna umetna tvorba, klub z marginalno ježiško identiteto, ki ga je nogometni entuziast Tone Hrovatič le pripeljal do prve lige, znašel v prvi krizi, se je name kot poznavalca razmer obrnil Joc Pečečnik. Priporočil sem mu, naj si za nasvete najde preverjenega klubskega menedžerja, ji bo trasiral klubsko pot za pet let. Z nikakršnimi idejami nisem želel konkurirati menedžerjem, ki živijo od nogometa. Jaz namreč od pisanja. Sicer pa, saj veste, brezplačni nasveti so praviloma slabi.

"Dober selektor, zelo povprečen klubski trener," za Srečka Katanca pravi Božič. © Dejan Mijović

 
Kdo je potem "pomagal" Pečečniku?
Našli so se svetovalci. Prvi nasveti so bili brezplačni. In tu je bil ta izvirni greh. V tej "popoldanski" vlogi se je znašel predsednik NZS Rudi Zavrl, ki se je nekoč davno proslavil, ko je odkril Srečka Katanca, s katerim je slovenska reprezentanca poletela v nebo. Toda pravljice se praviloma ne ponavljajo. Tega Zavrl očitno ni upošteval, ko je Pečečniku ob tedaj vsesplošnem navdušenju Katanca podtaknil za strokovnega svetovalca.

 
 

Bigon? Da bi tujec reševal klubsko zmedo? To je popolnoma nemogoče. To je bila lani le še ena totalna oslarija, ki so si jo izmislili menedžerji – požegnal pa Katanec -, da bi mu nato prodajali igralce, Pečečnik pa plačeval.

Franci Božič

 
Je to slabo? Slovenska reprezentanca je vendar s Katancem dosegla največje uspehe?
Zamislite si, Katanec, rojeni nogometaš delavec, veliki praktik, svetovalec! Komedija. Večkrat sem že napisal, da je Srečko izjemen selektor in zelo povprečen klubski trener. On je konflikten, v reprezentanci, ki se sestaja vsake tri mesece za tri dni to gre, do naslednjega zbora se vse zamere pozabijo, v klubu pa se ob vsakodnevnem delu nesoglasja stopnjujejo. Molimo, da se Katanec ne bo blamiral v kakem slovenskem klubu in upajmo, da bo dobil kako veliko priložnost s kako dobro reprezentanco – Poljsko, Češko, Rusijo …

Koga bi izpostavili za glavnega krivca propadajočega projekta Interblock?

Kdo se lahko podpiše pod projekt – zmazek Interblock? Pečečnik, Skočić, Zavrl, Katanec, Protega ali kdo iz ozadja. Tu je problem, ni podpisnika, ki bi stal za projektom in bil odgovoren.

Prihod Alberta Bigona je popolna neumnost, meni Božič. © Anže Petkovšek

 
Kaj lahko postori novi italijanski trener Alberto Bigon?
Bigon? Da bi tujec reševal klubsko zmedo? To je popolnoma nemogoče. To je bila lani le še ena totalna oslarija, ki so si jo izmislili menedžerji – požegnal pa Katanec -, da bi mu nato prodajali igralce, Pečečnik pa plačeval.

 
 

Preverjen recept za uspeh v Sloveniji je bunker igra, ki je nihče noče gledati in je ni mogoče tržiti. Ta gnili recept, ki potrebuje le plačnika, je izumil Bojan Prašnikar, o čigar uslugah menda že sanja Pečečnik.

Franci Božič

 
Toda nekaj uspehov so lani vseeno imeli, kajne?
Uspehi so bili – pokalni prvaki, superpokal, peti na lestvici. Rezultati v Sloveniji ali celo v Evropi nič ne pomenijo, če nimajo kritja v resnični kakovosti, tržni vrednosti igralcev in odzivu publike. Preverjen recept za uspeh v Sloveniji je bunker igra, ki je nihče noče gledati in je ni mogoče tržiti. Ta gnili recept, ki potrebuje le plačnika, je izumil Bojan Prašnikar, o čigar uslugah menda že sanja Pečečnik. To je Prašnikar obvladal, doktoriral je iz bunkerja in sodnikov. Tako uspešen, kot je bil v Mariboru in v Cottbusu ni bil nikjer. Drugje je bila »tema«, tako pri Muri, kot pri Olimpiji, Velenju, kjerkoli. Kaj sta imela ta dva kluba? Publiko! Publiko, ki hodi gledat slab nogomet. Zdaj je to Vzhodna Nemčija, kjer to še nekako požrejo. Naj gre v Hamburg in igra bunker, pa bomo videli. Odstavili bi ga po prvem kolu! Letos se bodo najbrž že oglasili tudi ljudje v Cottbusu.

Kako si torej razlagate, da jim je nekaj vendarle uspelo osvojiti?
Pri uspehih lani in neuspehih letos ne gre pozabiti odločilnega detajla: v prejšnji sezoni so imeli dvanajstega igralca v sodnikih, zdaj pri sodnikih nimajo nobene podpore. Če bi imeli tako podporo, kot še spomladi, pri Interblocku ne bi bilo nobene krize. Kriza je bila tudi lani, a zdaj je kriza rezultatska, saj so izgubili sodniško podporo. Na vsaki tekmi so jim sodili enajstmetrovke, izključitve … Pokradli so vse živo, medtem ko letos ni več nobenega popusta. Vsak, ki igra nogomet, ve, kako je, če imaš sodnike. Nikoli ni krize, samozavest ti raste, če te nekdo krije. Drugače pa, saj veš kako je, dobiš nesrečen gol, postaneš nervozen na naslednji tekmi in zgubiš eno tekmo in nato še eno in še eno. Njim se to ni dogajalo, ker kar oni niso naredili, so jim sodniki. Sploh če igraš bunker, kar so oni prakticirali, je to najlažje. Mislim, da vem, v čem je ta problem, a ne pomišljam, da bi vam ga izdal. Nekdo bi me tožil, takšnih zadev pač ni mogoče dokazati.

Božič Olimpiji napoveduje ponoven propad. © Saša Despot

 
Ali je položaj, v katerem so se znašli, rešljiv?
Zelo težko, ne na hitro, a je. Najprej bi morali "počistiti", ta posel bi morali opraviti tisti, ki so vse zakuhali. Moštvo je fizično nesposobno za igro na tempo, povrhu pa še karakterno izredno slabo. Je par izjem, vseeno pa bi morali moštvo na novo formirati. Mislim, da Katanec, Nenad Protega in ostali, tega projekta niso sposobni speljati. Treba je začeti s povsem novih izhodišč. O slabih karakterjih v moštvu - Erminu Rakoviču je narava dala vse, levo, desno nogo, hitrost, sicer je majhen, a je dober tudi z glavo. Vse ima, a je špekulant in lenuh. To na zahodu nima možnosti, razen v Sloveniji, kjer se špekulante podpira. Zunaj to ne igra, saj je slab zgled za druge.

 
 

Erminu Rakoviču je narava dala vse, levo, desno nogo, hitrost, sicer je majhen, a je dober tudi z glavo. Vse ima, a je špekulant in lenuh. To na zahodu nima možnosti, razen v Sloveniji, kjer se špekulante podpira.

Franci Božič

 
Ima Interblock kljub omenjenim težavam vseeno kakšno svetlo točko? So to mladi?
Nekaj igralcev imajo, moram reči, da je edina pozitivna stvar ta, da so za trenerja mladih vzeli Borivoja Lučića, ki je bil eden najboljših tujcev kar jih je kdaj igralo v Sloveniji. Je tudi izjemen specialist za delo z mladimi. On je »naredil« šampionsko Gorico z Valterjem Birso, Bojanom Jokićem, Miranom Burgičem, ki jih je treniral v mladih selekcijah … On je neka garancija, da se bo vsaj spodaj delalo tako kot je treba.

Kaj pa ostali ljubljanski klubi, Olimpija na primer?
Tu je še cel kup nesreč. Na primer Olimpija, ki so si jo popolnoma brezpravno prilastili veliki "kruhoborci" z Miranom Pavlinom na čelu. Iz tega ne bo nič, to je zabloda. Tega ni nikjer na svetu, tu so si nekateri igralci le malo podaljšali kariero. To sploh ni Olimpija, oni so si to prisvojili. Nezakonito nosijo to ime. To bo umrlo samo od sebe. Če bi Pečečnik vstopil v Olimpijo, ta zgodba ne bi bila tako nesrečna, kajti na tribunah bi imeli kritično javnost, ki bi ga opozorila, da je Skočićev bunker absurd. Ne vem, kaj vse je v tej zmedi možno. Mislim, da je to treba zapreti in pustiti prazen prostor, v katerega lahko nekdo vstopi s kakšnim resnim projektom. Olimpija je enaka zabloda kot Interblock, le da imajo ti Joca Pečečnika, ki je finančno sposoben. Olimpija nima nič, živi na nekem Sodržniku. Jasno je, da denar ne pada z neba in slej ko prej bo tega konec.

Novinar Dela Franci Božič. © Delo

 
Kaj pa Olimpija s Pečečnikom? Dobra izbira?
Boljše bi bilo, saj ima Olimpija kritično publiko. Green Dragonsom podpiranje zdajšnje Olimpije ni v čast, to je precejšnja blamaža. Pečečnik je zamudil priložnost, na nesrečo je prišel malo prepozno. Če bi prišel na takratno razvalino Olimpije bi poplačal dolgove, klub bi imel ime in to bi bila popolnoma druga zgodba. Verjamem, da ne b imeli takih težav, kot jih ima zdaj Interblock. Jocu se je mudilo, ni imel druge izbire. Lahko bi vzel recimo Slovan ali Svobodo, ki imata korenine, Ježica pa jih ni imela. Seveda, v tem primeru bi projekt trajal dlje, tri, štiri leta, preden bi prišli v prvo ligo. Bi pa bilo verjetno bolj zdravo.

Kaj pa Domžale? Letos nadaljujejo tam, kjer so končali, na vrhu lestvice …
Poleg ostalih nesreč vzemimo Domžale, kot zgled. Dvakrat so bili prvaki, pa niso mogli na vsako tekmo pripeljati tisoč gledalcev. In pol "šampionskih" Domžal zdaj igra za Interblock, vključno s Protego kot športnim direktorjem. Zadnjim svetovalcem, ki je vsaj profesionalec. Trener Robert Pevnik je igralce "spustil",, igrajo kot strgani psi. A on je "horukar", saj ne pozna nogometne logike in reda. Gledal sem tekmo proti Dinamu. Pa ne moreš v dežju igrati s tremi "težkimi" napadalci (Mitja Zatković, Jože Benko in Džengis Čavušević). Tako ne moreš igrati proti Dinamu. Je pristen človek, a če ni logike in reda, se to ne bo obneslo. Tudi se ne spodobi, da dvakratni prvak vzame trenerja, ki ni bil praktično nikoli trener in ni "njihov". Spodobi se, da imaš kakšnega svojega trenerja, ki denimo trenira mladince, konec koncev je lahko tudi pomočnik, toda on ni nič od tega.

Kateri klub v Sloveniji bi postavili za zgled, če sploh kakšnega?
Ni ga. Gorica je pred leti bila, a so začeli z razprodajo igralcev, namesto da bi denar vložili v obnovo moštva, saj so imeli slabo vodstvo, klub so vodili neki upokojenci. Imeli so tudi smolo, ker se je zamenjal direktor HiT-a. Oni bodo čisto propadli.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.