Uefin denar povzročil dokončen razkol v klubu, dogovor ni možen

Foto: Rok Retelj
Foto: Rok Retelj
Velike težave pri slovenskem prvoligašu. Klub in Nogometna šola Krško sta na povsem različnih bregovih.
Oglej si celoten članek

Nogometni klub Krško je v sezoni 2014/15 zasedel prvo mesto v drugi nogometni ligi in se prvič v zgodovini zdaj že 97-letnega kluba prebil v najmočnejše slovensko tekmovanje, kjer je v naslednjih treh letih zasedel šesto, osmo in sedmo mesto. Krški klub je pred tremi leti lepo osvežil prvoligaški nogomet, zdaj pa so se stvari zalomile. V tej sezoni so Krčani zadnji na lestvici, počilo pa je tudi na relaciji med NK Krško in Nogometno šolo Krško. 

NŠ in NK od leta 2010 poslujeta finančno in organizacijsko povsem ločeno, vsak znotraj svojega društva in z lastnim bančnim računom in proračunom, kadrovsko sta povsem ločeni, njune odnose ter obveznosti pa ureja medsebojna pogodba. V vodstvu NŠ so prepričani, da jih vodilni pri NK želijo izpodriniti, vzrok za to pa je seveda denar. 

Uefa za razvoj nogometa vsako leto NZS nameni del finančnega kolača, ki se je v letu 2018 zaradi uspeha Maribora v Ligi prvakov povišal na 207 tisoč evrov. Prvo polovico tega zneska so pri NZS že nakazali, drugo pa bodo julija, če bodo porabniki dokazali porabo tega denarja izključno za potrebe mladinskih šol. Pri NŠ Krško so novembra pristali, da mu NK od prve polovice (103.500 evrov) nemudoma nakaže le 60 odstotkov, preostalo pa v mesečnih obrokih do poletja. V ta namen je bila podpisana tudi pogodba.

"V spiralo dolgov bi lahko potegnili tudi 400 mladih"

"Do zdaj je NK Krško nakazal le 50 tisoč evrov. V NŠ smo zaskrbljeni, da si bo NK prilastil del denarja, ki je namenjen otrokom, krški nogomet pa bi tako ostal tudi brez drugih 103.500 evrov in bi tako utrpel veliko škodo ter zaostal v primerjavi z najboljšimi slovenskimi klubi," so na novinarski konferenci sporočili z Nogometne šole, kjer so sicer ponosni, da imajo trenutno osem reprezentantov v mlajših slovenskih selekcijah, sodijo pa med šest najboljših nogometnih šol v državi. 

Nov trener V Krškem zanikajo finančne težave

"Že septembra je NK neuspešno vsiljeval spremembo pogodbe med NK in NŠ, po kateri bi se ves denar zdaj zbran in porabljen v NŠ, tudi vadnine, ki jih plačujejo starši, stekal na račun zadolženega NK. Ta bi lahko tudi imenoval vodjo NŠ ter s tem zamenjal vse drugače misleče. Če bi se zgodil prevzem, nas skrbi, da bo vodstvo kluba v spiralo dolgov in v prepad ob članski ekipi potegnilo tudi krški mladinski nogomet s 400 mladimi," so še zatrdili pri NŠ. 

Foto: Rok Retelj Nogometna šola Krško, novinarska konferenca

Po njihovih besedah je klub članskim igralcem nazadnje nakazal plače za september, v primeru izgube licence NZS pa bi pravico do tekmovanja v najvišjih slovenskih ligah izgubile tudi vse mlajše selekcije NŠ. Te so v sezoni 2017/18 osvojile 6. mesto v 1. slovenski mladinski in kadetski ligi, 2. mesto v 1. slovenski U15 ligi vzhod, 1. mesto v medobčinski U13 ligi Celje, ekipa U11 pa je zmagala na turnirju Alpas s tekmeci, kot so Juventus, Leipzig, HSV, Dinamo Zagreb, Crvena zvezda in Domžale.

Pri nogometni šoli so v zadnjih letih do profesionalnih pogodb sicer pripeljali sedem nogometašev, štirje pa so se iz Krškega za odškodnino prodali v druge klube. Za Vanjo Drkušića je nizozemski Heerenveen odštel 25 tisočakov, za Luko Kerina Inter 100.000 evrov, Betis za Luko Gučka še 10 tisoč evrov več, vsi trije so klub zapustili še pred igranjem za člansko ekipo, za Jana Gorenca, ki je pred sezono celo postal kapetan Krškega, pa je Olimpija plačala 60 tisočakov. Ves denar sicer ni računal na posavski klub in nogometno šolo, saj je 80 tisoč evrov šlo za posredovanja zastopnikov.

Luka Kerin Luka Kerin: Srečanje z navijači Milana je lahko nevarno

Luka Guček "V Sevilli ne smem nositi rdeče barve"

Mladi up Vanja Drkušić ob Mariboru in Dinamu izbral Heerenveen

"Dogovor ni mogoč"

Pri NŠ so zdaj zahtevali skupščino Nogometna kluba, ki je bila sklicana za 25. januar. "V zadnjih dneh je v medijih zaokrožilo precej neresnic o finančnem stanju NK Krško, ki jih širijo bivši funkcionar kluba in celo nekateri zaposleni v nogometni šoli NK Krško. Žal podobne aktivnosti predvsem škodijo ugledu in tradiciji kluba. V vodstvu NK Krško odprta vprašanja rešujemo s pogovorom in z organi kluba, zato smo za 25. januar sklicali vrhovni organ kluba, zbor članov - skupščino. NK Krško bo prav tako transparentno predstavil dejansko stanje v klubu ter nedavne dogodke znotraj kluba našim navijačem in širši javnosti," so se odzvali pri NK.

A vse skupaj se ni odvilo po željah NŠ: "Upravni odbor NK je sklical skupščino za 25. januar in pri tem v društvo sprejel 31 novih članov z volilno pravico. Poteza je povsem jasna."

Pri NŠ ne skrivajo, da si želijo zamenjati dosedanje vodstvo NK in sami prevzeti vajeti: "Ponudili smo jim roko, nismo dejali, da morajo vsi oditi. Ne vidimo pa, da bi bili oni sposobni voditi klub. Ni nam vseeno za klub, v njem sem bil sam 34 let. Vse skupaj je zelo težko. S predsednikom Zoranom Omerzujem sva bila dolga leta soigralca in seveda tudi prijatelja. Zanj mi je težko. A tu so v ozadju druge stvari," je dejal vodja NŠ Rok Zorko. Po njegovem mnenju večino niti v klubu vleče direktor Jože Slivšek.

Foto: Rok Retelj Nogometna šola Krško, novinarska konferenca

"Ne pričakujem, da bi prišlo do razumljivega dogovora. Ali bom moral jaz oditi, kar je velika verjetnost, ali pa oni. Veliko sem naredil in vem, da lahko še pomagam. A ne gre zame, gre za NŠ in otroke," nam je povedal Zorko, ki ne verjame, da bodo pri NK na skupščini transparentno predstavili zadevo. "Celotna članska ekipa sloni na transferjih, celotna kocka je bila vržena na prestope, kar seveda ni uresničljivo. Te finance, ki jih imajo... Finance ima pod nadzorom že 15 let gospod Slivšek, kar ni zdravo. Enkrat ni bil na pozitivni ničli. Vseskozi pa po njegovem obstaja nek red, tako se pač izraziš politično, in to me boli. Klub je vsepovsod dolžan, vseskozi je problem glede denarja. Če 15 let vodiš neko 'firmo' in si vseskozi v minusu, potem je nekaj narobe."

Želimo, da je skupščina odprta. Je pa vprašanje, kaj bodo storili v klubu. Sami bi povabili medije, starše in naj bo vse res transparentno. 

Sponzorji? "Pri tem ni več nekih rezerv. Edina možnost je, da bi se klubi v Posavju združili in skupno nastopili. Da bi šli skupno na GEN-I, to je edina možnost. To idejo že imamo, mi smo že povezali klube in opravili prve sestanke. To pa njih ne zanima. Z Brežicami (članska ekipa nastopa v drugi slovenski ligi, op. p.) na primer že štiri leta odlično sodelujemo. Posodili smo jim 60 nogometašev iz nogometne šole, da lahko z mladinci in kadeti nastopajo v drugi ligi. Posodili smo jim tudi trenerje. Sodelujemo z vsemi klubi. S tem ni nobenih težav. Imamo pa interne težave, ki jih s tem vodstvom ne moremo rešiti."

Težava s Švicarji

Nad klubom sicer visi tudi tožba nekdanjih švicarskih vlagateljev, ki zahtevajo 460.000 evrov zaradi prekinitve pogodbe, kar bi dolg kluba po mnenju NŠ premaknilo nad 700 tisočakov. Zorko pravi, da se podjetje JSP se s sedanjim vodstvom ne želi pogovarjati, bi se pa z novimi ljudmi na čelu kluba: "Z novim vodstvo so pripravljeni sesti in najti rešitve, ki ne bi pripeljale do tožbe. V nasprotnem primeru imajo namen vztrajati do konca, tudi do športnega razsodišča v Lozani."

In kaj o tožbi sicer menijo odvetniki? Klub je sicer prekinil sodelovanje, ker partner ni upošteval dogovorjenega. "Odvetniki kluba pravijo, da Švicarji ne morejo iztožiti prav nič. A obstajajo kršitve pogodbe, prav zaradi njih JSP ni plačal zadnjih treh obrokov, kar pa je bil nato razlog, da je klub prekinil dogovor. Lahko vam povem, da bi moral klub nakazati denar od prestopov naprej, a tega ni storil. Za Tončija Mujana so prejeli 15.000 evrov in tega niso dali naprej, prestopa Jana Gorenca je bil vreden 60 tisočakov in tudi to ni šlo naprej do Švicarjev. Zadeva ni niti bela niti črna, vse skupaj je nekako sivo. Vse skupaj se je zapletlo pri Miljanu Škrbiću. Na mizi je bila ponudba za 350.000 evrov, a so imeli Švicarji še eno ponudbo, ki je kasneje padla v vodo, enako pa se je zgodilo tudi s prvo ponudbo. Tu je bil ključen razlog za konec sodelovanja. Če bi opravili prvi posel, bi bilo vse lažje, tudi zaupanje bi bilo večje. Še vseeno mislim, glede na to, da smo potrebovali ta denar, da je nemogoče delovati na takšnem nivoju brez takšne investicije."

 

Foto: Saša Despot NK Krško

Zorko, ki je v klubu nekaj časa opravljal tudi funkcijo glavnega trenerja, in sodelovci so pripravljeni zdaj pripeljati novega donatorja. "Povedali smo, kakšen je dejanski dolg in koliko začetnega kapitala je potrebnega. Pogovarjamo se o 400.000 evrih. To bi bil dober začetek," je dejal. S 400 tisočaki in uspešnim dogovorom s Švicarji bi klub po njegovem stopil na pravo pot: "Je pa tako, da bo klub težko preživel, če ne bo neke investicije." 

Zorko: To je past

"Na skupščini računamo lahko največ na 35 do 40 glasov podpore, z novimi 31 člani pa to ne bo dovolj. To je past. Sploh ne vemo, kdo so ti ljudje, morda so tudi takšni, ki nimajo nobene povezave z nogometom, čeprav lahko glasovalno pravico tako hitro dobijo le tisti, ki imajo izjemne zasluge. Zahtevali smo imena, a so nam jih sporočili le nekaj. To je že drugič, da so to izkoristili v zadnjem trenutku." 

"Kdo je tako nor, da bi v tem trenutko vstopil v klub? Samo tisti, ki ima res rad klub. Tožba je tukaj, dolg obstaja, nemogoče pa je pričakovati, da ima nekdo 300 jurjev v žepu in bo vse to poplačal. Hkrati moraš še verjeti v zgodbo. Obstaja velika verjetnost, da bomo izpadli, ali pa igrali dodatne kvalifikacije. In kaj potem?" je zaključil Zorko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.