Umrl najboljši strelec v zgodovini najmočnejše angleške lige

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Slovo velikana angleškega nogometa.
Oglej si celoten članek

V 82. letu starosti je umrl Jimmy Greaves, s 44. zadetki (57 nastopov) še vedno četrti najboljši strelec v zgodovini angleške reprezentance. Poleg tega je tudi rekorder po številu golov v dresu Tottenhama (266) in prvi na večni lestvici strelcev v najmočnejših ligah angleškega nogometa. Skupno je v dresih Chelseaja, Tottenhama in West Ham Uniteda dosegel 357 ligaških zadetkov. Najboljši strelec First Division je bil kar šestkrat.

Svojo profesionalno pot je začel leta 1957 pri Chelseaju, v štirih letih pa je za klub dosegel kar 124 golov. Leta 1961 je za 80.000 funtov prestopil k AC Milanu, na 12 ligaških tekmah devetkrat žogo poslal v mrežo, a v Italiji ni bil zadovoljen. Že po nekaj mesecih se je vrnil na Otok, tokrat k Tottenhamu. Cena: 99.999 funtov.

Čeprav je bil izjemen napadalec, mu s Spurs ni uspelo postati državni prvak, še najbližje temu je prišel v sezoni 1962/63, ki jo je Tottenham sklenl kot drugi za Evertonom. Marca 1970 se je pridružil West Hamu, naslednje leto pa je sklenil kariero. Po štiriletni pavzi se je sicer vrnil na zelenice, a igral le v nižjeligaških tekmovanjh. Leta 1980 je kopačke dokončno obesil na klin.

Leta 1966 je z Anglijo osvojl svetovno prvenstvo, a je zaradi poškodbe na turnirju izgubil mesto v prvi enajsterici, kjer ga uspešno nadomestil Geoff Hurst. Ostal je tako brez medalje, ki pa jo je le sprejel po spremembi Fifinih pravil leta 2009.

Foto: Profimedia Jimmy Greaves

Foto: Profimedia Jimmy Greaves

Foto: Profimedia Jimmy Greaves

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:38 20. September 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.