Šport > Nogomet
4071 ogledov

Umrl najboljši strelec v zgodovini najmočnejše angleške lige

Jimmy Greaves Profimedia
Slovo velikana angleškega nogometa.

V 82. letu starosti je umrl Jimmy Greaves, s 44. zadetki (57 nastopov) še vedno četrti najboljši strelec v zgodovini angleške reprezentance. Poleg tega je tudi rekorder po številu golov v dresu Tottenhama (266) in prvi na večni lestvici strelcev v najmočnejših ligah angleškega nogometa. Skupno je v dresih Chelseaja, Tottenhama in West Ham Uniteda dosegel 357 ligaških zadetkov. Najboljši strelec First Division je bil kar šestkrat.

Svojo profesionalno pot je začel leta 1957 pri Chelseaju, v štirih letih pa je za klub dosegel kar 124 golov. Leta 1961 je za 80.000 funtov prestopil k AC Milanu, na 12 ligaških tekmah devetkrat žogo poslal v mrežo, a v Italiji ni bil zadovoljen. Že po nekaj mesecih se je vrnil na Otok, tokrat k Tottenhamu. Cena: 99.999 funtov.

Čeprav je bil izjemen napadalec, mu s Spurs ni uspelo postati državni prvak, še najbližje temu je prišel v sezoni 1962/63, ki jo je Tottenham sklenl kot drugi za Evertonom. Marca 1970 se je pridružil West Hamu, naslednje leto pa je sklenil kariero. Po štiriletni pavzi se je sicer vrnil na zelenice, a igral le v nižjeligaških tekmovanjh. Leta 1980 je kopačke dokončno obesil na klin.

Leta 1966 je z Anglijo osvojl svetovno prvenstvo, a je zaradi poškodbe na turnirju izgubil mesto v prvi enajsterici, kjer ga uspešno nadomestil Geoff Hurst. Ostal je tako brez medalje, ki pa jo je le sprejel po spremembi Fifinih pravil leta 2009.

Jimmy Greaves | Avtor: Profimedia Profimedia

Jimmy Greaves | Avtor: Profimedia Profimedia

Jimmy Greaves | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Keith_Chambers 11:38 20.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦