Ups, atletinja je atlet

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Indijske oblasti, ki preiskujejo primer posilstva, so naključno ugotovile, da je indijska sprinterka Pinki Pramanik v resnici moški.
Oglej si celoten članek

Pramanik je na azijskih igrah leta 2006 s štafeto 4 x 400 metrov osvojil zlato kolajno, na igrah Commonwealtha istega leta pa srebro.

Spol ugotavljalo osem ljudi

Policija ga je v ponedeljek obtožila spolnega napada na žensko, s katero je živel. Ko je policija v ponedeljek prejela prijavo ženske o posilstvu, je takoj odredila test spola. Osemčlanska zdravniška komisija je ugotovila, da je Pinki Pramanik v resnici moški.

Ne tako enostavno vprašanje

Spol pri atletih tokrat ni bil prvič dvomljiva kategorija. Leta 2006 je zaradi neuspelega testa spola, ki je pokazal, da je genetsko moški, srebro v teku na 800 m izgubila še ena indijska atletinja Santhi Soundarajan. Test so opravili takoj po igrah.

Močno je pred nedavnim odmeval primer južnoafriške atletinje Caster Semenya, ki je leta 2009 osvojila naslov svetovne prvakinje. Zaradi ugotavljanja spola so jo nato za 11 mesecev suspendirali. Kljub temu da je bil proces za atletinjo izjemno travmatičen, je nastopila na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu, kjer je v teku na 800 metrov osvojila srebro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.