Šport
24 ogledov

Ups, atletinja je atlet

Pinki Pramanik Facebook
Indijske oblasti, ki preiskujejo primer posilstva, so naključno ugotovile, da je indijska sprinterka Pinki Pramanik v resnici moški.

Pramanik je na azijskih igrah leta 2006 s štafeto 4 x 400 metrov osvojil zlato kolajno, na igrah Commonwealtha istega leta pa srebro.

Spol ugotavljalo osem ljudi

Policija ga je v ponedeljek obtožila spolnega napada na žensko, s katero je živel. Ko je policija v ponedeljek prejela prijavo ženske o posilstvu, je takoj odredila test spola. Osemčlanska zdravniška komisija je ugotovila, da je Pinki Pramanik v resnici moški.

Ne tako enostavno vprašanje

Spol pri atletih tokrat ni bil prvič dvomljiva kategorija. Leta 2006 je zaradi neuspelega testa spola, ki je pokazal, da je genetsko moški, srebro v teku na 800 m izgubila še ena indijska atletinja Santhi Soundarajan. Test so opravili takoj po igrah.

Močno je pred nedavnim odmeval primer južnoafriške atletinje Caster Semenya, ki je leta 2009 osvojila naslov svetovne prvakinje. Zaradi ugotavljanja spola so jo nato za 11 mesecev suspendirali. Kljub temu da je bil proces za atletinjo izjemno travmatičen, je nastopila na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu, kjer je v teku na 800 metrov osvojila srebro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.