Uradno začeli postopek proti Armstrongu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ameriška antidopinška komisija se je odločila, da bo sprožila postopek proti sedemkratnemu zmagovalcu Tour de France Lancu Armstrongu. Zgodba, ki se je začela pred slabim mesecem dni, bi lahko dobila epilog enega največjih dopinških škandalov v zgodovini športa.
Oglej si celoten članek

Odbor antidopinške komisije je soglasno potrdil zahtevo, da se proti Lancu Armstrongu vloži uradna obtožnica zaradi suma jemanja nedovoljenih poživil. V primeru, da bo Američan obtožbe spodbijal, kar jih zagotovo bo, bo primer podvržen arbitražnemu zaslišanju. ''Odbor, ki ga sestavljajo trije člani, je opravil popolno oceno in soglasno predlagal, da se postopek nadaljuje v skladu s pravili,'' so v uradni izjavi zapisali predstavniki USADE.

V začetku meseca so pet Armstrongovih sodelavcev, tri zdravnike in dva uradnika ekipe, obvestili, da je bila proti njim prav tako sprožena preiskava. Armstrong, ki je dopinške teste vedno prestal s sprejemljivi rezultati, zanika vse obtožbe. ''Nikoli nisem jemal prepovedanih poživil. Kot vzdržljivostni športnik nastopam že 25 let in prestal sem več kot 500 različnih testov, ki sem jih vedno opravil,'' je povedal Američan.

Agencija v obtožbi navaja, da naj bi Armstrong dolgoročno uporabljal nedovoljena poživila za boljšo fizično pripravljenost, katerih zaznavo v vzorcih naj bi preprečeval z uporabo drugih za to namenjenih sredstev. Obenem Teksačana bremeni tudi sum nagovarjanja drugih kolesarjev k uporabi nedovoljenih substanc. ''Vsi obtoženi bodo dobili priložnost arbitražnega zaslišanja, če se bodo za to odločili, kjer bomo predstavili vse dokaze in poslušali izjave prič, končno razsodbo pa bo podala neodvisna skupina arbitrov,'' so dodali pri USADI.

Lance Armstrong je eden najbolj uspešnih in prepoznavnih kolesarjev vseh časov. Premagal je raka na modih in po vrnitvi v kolesarstvo osvojil sedem zaporednih naslovov na slovitem Tour de France (1999-2005). V primeru, da ga spoznajo za krivega, bi štiridesetletnika lahko doletela doživljenjska prepoved tekmovanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.