Šport
3 ogledov

Uradno začeli postopek proti Armstrongu

Lance Armstrong je zaradi domnevnega uživanja prepovedanih poživil še naprej pod Žurnal24 main
Ameriška antidopinška komisija se je odločila, da bo sprožila postopek proti sedemkratnemu zmagovalcu Tour de France Lancu Armstrongu. Zgodba, ki se je začela pred slabim mesecem dni, bi lahko dobila epilog enega največjih dopinških škandalov v zgodovini športa.

Odbor antidopinške komisije je soglasno potrdil zahtevo, da se proti Lancu Armstrongu vloži uradna obtožnica zaradi suma jemanja nedovoljenih poživil. V primeru, da bo Američan obtožbe spodbijal, kar jih zagotovo bo, bo primer podvržen arbitražnemu zaslišanju. ''Odbor, ki ga sestavljajo trije člani, je opravil popolno oceno in soglasno predlagal, da se postopek nadaljuje v skladu s pravili,'' so v uradni izjavi zapisali predstavniki USADE.

V začetku meseca so pet Armstrongovih sodelavcev, tri zdravnike in dva uradnika ekipe, obvestili, da je bila proti njim prav tako sprožena preiskava. Armstrong, ki je dopinške teste vedno prestal s sprejemljivi rezultati, zanika vse obtožbe. ''Nikoli nisem jemal prepovedanih poživil. Kot vzdržljivostni športnik nastopam že 25 let in prestal sem več kot 500 različnih testov, ki sem jih vedno opravil,'' je povedal Američan.

Agencija v obtožbi navaja, da naj bi Armstrong dolgoročno uporabljal nedovoljena poživila za boljšo fizično pripravljenost, katerih zaznavo v vzorcih naj bi preprečeval z uporabo drugih za to namenjenih sredstev. Obenem Teksačana bremeni tudi sum nagovarjanja drugih kolesarjev k uporabi nedovoljenih substanc. ''Vsi obtoženi bodo dobili priložnost arbitražnega zaslišanja, če se bodo za to odločili, kjer bomo predstavili vse dokaze in poslušali izjave prič, končno razsodbo pa bo podala neodvisna skupina arbitrov,'' so dodali pri USADI.

Lance Armstrong je eden najbolj uspešnih in prepoznavnih kolesarjev vseh časov. Premagal je raka na modih in po vrnitvi v kolesarstvo osvojil sedem zaporednih naslovov na slovitem Tour de France (1999-2005). V primeru, da ga spoznajo za krivega, bi štiridesetletnika lahko doletela doživljenjska prepoved tekmovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.