V finalu pokala Maribor – Domžale

Foto: Žurnal24 Maribor je v osmi pokalni finale popeljal zadetek Etiena Velikonje. (Foto: Nik R
V velikem finalu Hervis pokala Slovenije se bosta še drugo leto zapored pomerila Maribor in Domžale. Prvi so z 1:0 ugnali Koper, ki je končal z dvema igralcema manj, drugi z 2:0 Interblock.
Oglej si celoten članek
Postani 12. igralec
Tako kot v zadnjih dveh letih bo tudi letos v sklopu zaključka slovenskega pokalnega tekmovanja potekala akcija Postani 12. igralec in dvigni Hervis pokal tudi ti!. Po en navijač obeh moštev, ki bosta 25. maja zaigrali v finalu, bo postal del ekipe in se iz navijaške tribune preselil na igrišče. Prijave potekajo od 20. aprila do 15. maja prek uradne spletne strani tekmovanja www.hervispokalslovenije.si. Ta akcija je v zadnjih dveh letih naletela na zelo dober odziv. Lani se je na akcijo prijavilo že več kot 500 nogometnih privržencev.

Branilci trofeje in šestkratni zmagovalci pokala bodo imeli priložnost v velikem finalu 25. maja v Stožicah braniti osvojeno trofejo. Tekmec bodo tako kot lani Domžale. Vijoličasti so v povratno tekmo pred domačim občinstvom šli s pomembno prednostjo, ki jo je zagotovil Dejan Mezga, ko je na Bonifiki iz enajstmetrovke v 89. minuti zadel za 1:1. Koprčani so tekmo končali z devetimi igralci, Etien Velikonja pa je prikazal do zdaj najboljšo predstavo v dresu Maribora.

Po začetnem otipavanju moči so prvi zapretili gostje. V 10. minuti se je Davor Bubanja odločil za strel z 20 metrov, Matej Radan je uspešno posredoval. Že minuto pozneje se je zatresel okvir vrat Koprčanov. Marcos Tavares je z leve strani poslal predložek, Velikonja je žogo z glavo poslal mimo vratarja Ermina Hasića in zadel prečko. Mariborčani, ki so hitro želeli doseči gol in nato nadzirati potek dvoboja, so pritiskali.

Velikonja je v 14. in 17. minuti zapravil dve priložnosti. Najprej je z roba kazenskega prostora streljal mimo gola, nato pa po podaji Aleksandra Rajčevića v petmetrski prostor žoge ni najbolje zadel. Po tem se je igra umirila. V 36. minuti so gosti znova poizkusili. V akciji je bil Mitja Brulc, ki je žogo poslal z glavo, Radan pa jo je odbil čez prečko. Igrišče je bilo spolzko, kar je Tavares poskušal izkoristiti v 45. minuti. Sprožil je strel po tleh, Hasić pa je žogo s težavo ukrotil.

Koprčanom se je v drugem polčasu mudilo. Že v 47. minuti je Bubanja Radanu ogrel dlani. Sprožil je strel s 25 metrov, Radan je žogo odbil v kot. V 55. minuti je za veselje domačih poskrbel Velikonja. Najprej je poskusil Tavares, njegov strel je Hasić obranil, a se je žoga odbila do Velikonje, ki jo je iz bližine poslal v mrežo. V 59. minuti je na igrišču zavrelo. Dodatno živčnost je povzročil veteran Amir Karić, ki je v obraz udaril Velikonjo in si prislužil rdeč karton. Gledalci so nekoč ljubljenca Ljudskega vrta v slačilnico pospremili z žvižgi.

Od takrat so bili gostje manj nevarni. Domači so si ustvarili nekaj priložnosti, v 74. minuti pa je imel najlepšo Velikonja. Znašel se je sam pred Hasićem, a zadnjega udarca mu ni uspelo sprožiti. Od 78. minute so Koprčani na igrišču ostali z devetimi igralci. Po prekršku nad Velikonjo je Nebojša Kovačević dobil še drugi rumen karton. Polfinalni dvoboj je bil praktično odločen, čeprav je David Bunderla v 88. minuti poskusil zadeti, a je njegov strel končal v kotu. V tretji minuti sodnikovega podaljška je Mezga poslal žogo po tleh in zadel vratnico.

Domžalčani le ukrotili Interblock
Domžalčani
so bili v drugem polfinalnem obračunu z drugoligašem Interblockom favoriti in to vlogo so s sicer nekaj mukami tudi upravičili.

Tekmo so bolje začeli spet močno oslabljeni Domžalčani. Že v prvi minuti sta bila nevarna Marko Drevenšek in Darko Topić, v deveti pa je Mitja Zatkovič s strelom z 18 metrov Sebastjana Čelofigo prisilil k izvrstni obrambi. Pozneje so se prebudili tudi Ljubljančani, ki so si tako kot domačini priigrali še nekaj polpriložnosti v prvem polčasu, a do zadetka niso prišli ne eni ne drugi. Tik pred koncem polčasa je znova nevarno ustrelil Zatkovič, Čelofiga pa je žogo z nekaj težavami zadržal pred golovo črto. Kmalu po začetku drugega polčasa so domači povedli. V 57. minuti je Drevenšek s sredine igrišča podal nekoliko na desno do Juninha, ta pa je z močnim in natančnim strelom zadel spodnji desni kot vrat vratarja Čelofige. Takoj po zadetku so se za bolj napadalno igro odločili v gostujočem taboru, a ta ni dala želenih sadov, spet le nekaj polpriložnosti. Domači so tekmo dokončno odločili v svoj prid v 81. minuti, ko je Jernej Smukavec po hitrem protinapadu pobegnil gostujoči obrambi in na koncu premagal še vratarja za končnih 2:0.

Hervis pokal Slovenije, polfinale, povratni tekmi:


Domžale : IB Interblock 2:0 (0:0) /0:0/
Juninho (57), Smukavec (81)

Maribor : Luka Koper 1:0 (0:0) /1:1/
Velikonja (55)
RK Karić (58/Koper), N. Kovačević (78/Koper)

- // v oklepaju izida prvih tekem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.