Šport > Nogomet
16 ogledov

V finalu pokala Maribor – Domžale

Maribor je v osmi pokalni finale popeljal zadetek Etiena Velikonje. (Foto: Nik R Žurnal24 main
V velikem finalu Hervis pokala Slovenije se bosta še drugo leto zapored pomerila Maribor in Domžale. Prvi so z 1:0 ugnali Koper, ki je končal z dvema igralcema manj, drugi z 2:0 Interblock.
Postani 12. igralec
Tako kot v zadnjih dveh letih bo tudi letos v sklopu zaključka slovenskega pokalnega tekmovanja potekala akcija Postani 12. igralec in dvigni Hervis pokal tudi ti!. Po en navijač obeh moštev, ki bosta 25. maja zaigrali v finalu, bo postal del ekipe in se iz navijaške tribune preselil na igrišče. Prijave potekajo od 20. aprila do 15. maja prek uradne spletne strani tekmovanja www.hervispokalslovenije.si. Ta akcija je v zadnjih dveh letih naletela na zelo dober odziv. Lani se je na akcijo prijavilo že več kot 500 nogometnih privržencev.

Branilci trofeje in šestkratni zmagovalci pokala bodo imeli priložnost v velikem finalu 25. maja v Stožicah braniti osvojeno trofejo. Tekmec bodo tako kot lani Domžale. Vijoličasti so v povratno tekmo pred domačim občinstvom šli s pomembno prednostjo, ki jo je zagotovil Dejan Mezga, ko je na Bonifiki iz enajstmetrovke v 89. minuti zadel za 1:1. Koprčani so tekmo končali z devetimi igralci, Etien Velikonja pa je prikazal do zdaj najboljšo predstavo v dresu Maribora.

Po začetnem otipavanju moči so prvi zapretili gostje. V 10. minuti se je Davor Bubanja odločil za strel z 20 metrov, Matej Radan je uspešno posredoval. Že minuto pozneje se je zatresel okvir vrat Koprčanov. Marcos Tavares je z leve strani poslal predložek, Velikonja je žogo z glavo poslal mimo vratarja Ermina Hasića in zadel prečko. Mariborčani, ki so hitro želeli doseči gol in nato nadzirati potek dvoboja, so pritiskali.

Velikonja je v 14. in 17. minuti zapravil dve priložnosti. Najprej je z roba kazenskega prostora streljal mimo gola, nato pa po podaji Aleksandra Rajčevića v petmetrski prostor žoge ni najbolje zadel. Po tem se je igra umirila. V 36. minuti so gosti znova poizkusili. V akciji je bil Mitja Brulc, ki je žogo poslal z glavo, Radan pa jo je odbil čez prečko. Igrišče je bilo spolzko, kar je Tavares poskušal izkoristiti v 45. minuti. Sprožil je strel po tleh, Hasić pa je žogo s težavo ukrotil.

Koprčanom se je v drugem polčasu mudilo. Že v 47. minuti je Bubanja Radanu ogrel dlani. Sprožil je strel s 25 metrov, Radan je žogo odbil v kot. V 55. minuti je za veselje domačih poskrbel Velikonja. Najprej je poskusil Tavares, njegov strel je Hasić obranil, a se je žoga odbila do Velikonje, ki jo je iz bližine poslal v mrežo. V 59. minuti je na igrišču zavrelo. Dodatno živčnost je povzročil veteran Amir Karić, ki je v obraz udaril Velikonjo in si prislužil rdeč karton. Gledalci so nekoč ljubljenca Ljudskega vrta v slačilnico pospremili z žvižgi.

Od takrat so bili gostje manj nevarni. Domači so si ustvarili nekaj priložnosti, v 74. minuti pa je imel najlepšo Velikonja. Znašel se je sam pred Hasićem, a zadnjega udarca mu ni uspelo sprožiti. Od 78. minute so Koprčani na igrišču ostali z devetimi igralci. Po prekršku nad Velikonjo je Nebojša Kovačević dobil še drugi rumen karton. Polfinalni dvoboj je bil praktično odločen, čeprav je David Bunderla v 88. minuti poskusil zadeti, a je njegov strel končal v kotu. V tretji minuti sodnikovega podaljška je Mezga poslal žogo po tleh in zadel vratnico.

Domžalčani le ukrotili Interblock
Domžalčani
so bili v drugem polfinalnem obračunu z drugoligašem Interblockom favoriti in to vlogo so s sicer nekaj mukami tudi upravičili.

Tekmo so bolje začeli spet močno oslabljeni Domžalčani. Že v prvi minuti sta bila nevarna Marko Drevenšek in Darko Topić, v deveti pa je Mitja Zatkovič s strelom z 18 metrov Sebastjana Čelofigo prisilil k izvrstni obrambi. Pozneje so se prebudili tudi Ljubljančani, ki so si tako kot domačini priigrali še nekaj polpriložnosti v prvem polčasu, a do zadetka niso prišli ne eni ne drugi. Tik pred koncem polčasa je znova nevarno ustrelil Zatkovič, Čelofiga pa je žogo z nekaj težavami zadržal pred golovo črto. Kmalu po začetku drugega polčasa so domači povedli. V 57. minuti je Drevenšek s sredine igrišča podal nekoliko na desno do Juninha, ta pa je z močnim in natančnim strelom zadel spodnji desni kot vrat vratarja Čelofige. Takoj po zadetku so se za bolj napadalno igro odločili v gostujočem taboru, a ta ni dala želenih sadov, spet le nekaj polpriložnosti. Domači so tekmo dokončno odločili v svoj prid v 81. minuti, ko je Jernej Smukavec po hitrem protinapadu pobegnil gostujoči obrambi in na koncu premagal še vratarja za končnih 2:0.

Hervis pokal Slovenije, polfinale, povratni tekmi:


Domžale : IB Interblock 2:0 (0:0) /0:0/
Juninho (57), Smukavec (81)

Maribor : Luka Koper 1:0 (0:0) /1:1/
Velikonja (55)
RK Karić (58/Koper), N. Kovačević (78/Koper)

- // v oklepaju izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.