V simulatorju gre Schumiju na bruhanje

Foto: Žurnal24 Ima nenavadno težavo: v simulatorju mu gre na bruhanje. (Foto: Reuters)

Your browser doesn’t support HTML5 video

Sedemkratni prvak in zmagovalec 91 dirk. Michael Schumacher. Le česa bi se lahko bal? Le kaj bi mu lahko delalo težave? Odgovor je zelo nenavaden: simulator! In ta je vse bolj pomemben za uspehe.
Oglej si celoten članek
Pospeševanje, nenadno zaviranje, hitrosti prek 300 km/h … doslej si nismo mislili, da bi šlo lahko zmagovalcu 91 dirk na bruhanje! V pravem dirkalniku mu res ne gre, temveč v simulatorju! 42-letnik pač ne pripada več moderni playstation generaciji dirkačev. Sezono 2010 je končal na skupnem devetem mestu. V novem dirkalniku bo prvič na stezi v Valencii naslednji teden.

Iz Mercedesa so to sredo sporočili, da težave, ki jih je imel Michael Schumacher v sezoni 2010, niso posledica tega, da ni mogel trenirati v simulatorju. Že pred dnevi so prišle v javnost informacije, da mu je bilo v simulatorju slabo in je zato v njem opravil mnogo manj treninga kot tekmeci. "Tekom kariere je imel Michael sem in tja težave s slabostjo v simulatorju. To se dogaja marsikomu, tudi ljudem v vojski in letalstvu, ne le dirkačem. Kljub vsemu pa pomanjkanje treninga v simulatorju ni bil razlog za slabše rezultate," so zapisali pri Mercedesu. "Simulator je eno od orodij, da se dirkač pripravi na VN in zato bomo v naslednjih dneh usmerili veliko časa in znanja v to, da izboljšamo naš simulator."

Simulator ni le videoigrica, dirkači sedijo v kokpitu, ki simulira pravi dirkalnik, pred njim pa se na ekranu dogaja prava dirka oziroma steza – kot da bi peljal pravo dirko, le sile G so manjše. Dandanes je simulator ključen za dobre dosežke v formuli 1, tako velja McLarnov za najboljšega – Lewis Hamilton je prav trening v simulatorju označil za ključnega, da se je že v svoji debitantski sezoni (2007) lahko boril za naslov svetovnega prvaka. Kako je videti simulator? Poglejte v dodanem videu (Red Bullov simulator za stezo v Barceloni). Ob omejitvi testiranj je simulator še toliko bolj pomemben. Da pa je bila omejitev testiranj slaba za Schumacherja, tega ne smejo zanikati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.