Šport > Moto športi
23 ogledov

V simulatorju gre Schumiju na bruhanje

Ima nenavadno težavo: v simulatorju mu gre na bruhanje. (Foto: Reuters)
1/2
Žurnal24 main
Sedemkratni prvak in zmagovalec 91 dirk. Michael Schumacher. Le česa bi se lahko bal? Le kaj bi mu lahko delalo težave? Odgovor je zelo nenavaden: simulator! In ta je vse bolj pomemben za uspehe.
Pospeševanje, nenadno zaviranje, hitrosti prek 300 km/h … doslej si nismo mislili, da bi šlo lahko zmagovalcu 91 dirk na bruhanje! V pravem dirkalniku mu res ne gre, temveč v simulatorju! 42-letnik pač ne pripada več moderni playstation generaciji dirkačev. Sezono 2010 je končal na skupnem devetem mestu. V novem dirkalniku bo prvič na stezi v Valencii naslednji teden.

Iz Mercedesa so to sredo sporočili, da težave, ki jih je imel Michael Schumacher v sezoni 2010, niso posledica tega, da ni mogel trenirati v simulatorju. Že pred dnevi so prišle v javnost informacije, da mu je bilo v simulatorju slabo in je zato v njem opravil mnogo manj treninga kot tekmeci. "Tekom kariere je imel Michael sem in tja težave s slabostjo v simulatorju. To se dogaja marsikomu, tudi ljudem v vojski in letalstvu, ne le dirkačem. Kljub vsemu pa pomanjkanje treninga v simulatorju ni bil razlog za slabše rezultate," so zapisali pri Mercedesu. "Simulator je eno od orodij, da se dirkač pripravi na VN in zato bomo v naslednjih dneh usmerili veliko časa in znanja v to, da izboljšamo naš simulator."

Simulator ni le videoigrica, dirkači sedijo v kokpitu, ki simulira pravi dirkalnik, pred njim pa se na ekranu dogaja prava dirka oziroma steza – kot da bi peljal pravo dirko, le sile G so manjše. Dandanes je simulator ključen za dobre dosežke v formuli 1, tako velja McLarnov za najboljšega – Lewis Hamilton je prav trening v simulatorju označil za ključnega, da se je že v svoji debitantski sezoni (2007) lahko boril za naslov svetovnega prvaka. Kako je videti simulator? Poglejte v dodanem videu (Red Bullov simulator za stezo v Barceloni). Ob omejitvi testiranj je simulator še toliko bolj pomemben. Da pa je bila omejitev testiranj slaba za Schumacherja, tega ne smejo zanikati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.