Veter ne bo več krojil usode skakalcev

Foto: Žurnal24 Miran Tepeš pravi, da so nova pravila, povezana z vetrom, pravična in dobra reši
Na poletni turneji v smučarskih skokih smo prvič v praksi videli zaživeti nov sistem točkovanja, ki izniči vplive vetra in tekmovalcem omogoča enake pogoje skakanja.
Oglej si celoten članek

O novih pravilih, povezanih z vetrom, smo govorili s pomočnikom direktorja za skoke pri smučarski zvezi FIS, Miranom Tepešem, ki v smučarskih skokih odloča o poteku tekem v svetovnem pokalu glede na veter in druge zunanje okoliščine. Tepeš je potrdil, da so bila nova pravila pozitivno sprejeta in jih bomo po vsej verjetnosti videvali tudi že v letošnji zimski sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih.

 
 

Prvi odzivi s strani tekmovalcev in trenerjev so bolj pozitivni, kot smo pričakovali.

Miran Tepeš

 
Na poletni turneji v smučarskih skokih ste preizkusili nova pravila, povezana z vetrom. Kakšni so prvi odzivi?
Prvi odzivi s strani tekmovalcev in trenerjev so bolj pozitivni, kot smo pričakovali. Po športni plati so se nova pravila prijela. Manjka zgolj boljši odziv gledalcev in navijačev, ki je zelo mešan. Javnosti še nismo dobro predstavili sistema. Najprej smo želeli pravila preizkusiti v praksi, zato v javnosti vlada zmeda, ker ne razumejo za kaj pravzaprav gre.

Lahko na kratko razložite pravila?
Želimo ubiti dve muhi na en mah. Pravila žiriji omogočajo, da prilagaja nalet razmeram na skakalnici. Če se razmere med tekmo spremenijo, na primer začne pihati veter v hrbet, se nalet dvigne in skoki spet postanejo daljši ali obratno. Zaradi tega ni treba prekinjati tekme in je bolj zanimiva tudi za gledalce. V zadnjih letih je bilo narejenih kar nekaj študij vpliva vetra in zaletne hitrosti na dolžino skoka. Na podlagi tega smo določili količnike, s katerimi se uravnava razlika. Ti količniki so za vsako skakalnico drugačni. Glede na naklon naleta in doskočišča smo vzeli povprečje najboljših 30 tekmovalcev v svetovnem pokalu. Na podlagi analize tekem zadnjih petih let smo prišli do natančne številke oziroma faktorja za vsako skakalnico posebej. V povprečju na 120 metrski skakalnici 1 km/h hitrosti na odskočni mizi pomeni 4,5 do 5 metrov v dolžini skoka. Podobno je bila narejena tudi študija na vpliv vetra, ki ga merimo na različnih delih na skakalnici. Na podlagi meritev je možno natančno izračunati vpliv vetra. 3,5 pa do 5 metrov dolžine skoka pomeni 1 m/s hitrosti vetra.

Tepeš napoveduje, da bomo nova pravila letos videli tudi v zimski sezoni. © Lena Dujc

 
Gledalci na prvih tekmah poletne turneje niso imeli možnosti spremljati informacij o vetru. Zakaj?
Grafike še niso bile pripravljene. Želeli smo najprej izvedeti, ali se bo poskus prijel, šele nato gledalcem doma in na samem prizorišču prikazati, kakšen je vpliv vetra oziroma nadomestitev točk za zvišanje ali znižanje naleta.

Bomo pravila videli tudi v nadaljevanju poletne sezone?
Sklep komiteja za skoke pri FIS je bil, da celo poletje pravila testiramo in jih glede na pridobljene izkušnje in sistem sproti prilagajamo.

Se je kdo posebej pritoževal?
Ne. Pred prvo tekmo je bilo veliko skepticizma. Po njej so vsi, ki se ukvarjajo s skoki, ta pravila vzeli za svoja. V ospredju je športni dosežek, pravila pa izenačujejo vpliv vetra oziroma pogoje za vse tekmovalce vsaj približno izenačujejo.

Se vam osebno zdi metoda pravična?
To je zelo pravična metoda. V primerjavi s prej je to kot dan in noč. Polovica tekem poteka v normalnih vetrovnih pogojih. Tam se vpliv novega sistema ne bo drastično poznal. Poleti so te razmere vedno bolj ekstremne, zato je sedaj primeren čas za preizkušanje sistema in je zaradi močno spreminjajočega se vetra pri gledalcih zato manj razumevanja. Pozimi bo vpliva vetra in posledično spreminjanja naletov manj, kot to vidimo poleti. Komisarji smo primorani v razumnem času tekmo speljati do konca in zelo težko vsakemu tekmovalcu zagotovimo enake pogoje. Ker je mogoče izračunati, kaj prinašajo določeni pogoji, lahko tako tekmovalcem v precejšnji meri izenačimo pogoje in v ospredje postavimo športni dosežek.

 
 

Ker je mogoče izračunati, kaj prinašajo določeni pogoji, lahko tako tekmovalcem v precejšnji meri izenačimo pogoje in v ospredje postavimo športni dosežek.

Miran Tepeš

 
Kakšne so možnosti, da bi nova pravila videli že v zimski sezoni svetovnega pokala?
Naš namen je, da bi s temi pravili v svetovnem pokalu začeli že v letošnji zimski sezoni. Konec septembra se začnejo sestanki komiteja za skoke in Mednarodne smučarske zveze. Če bosta omenjena organa potrdila sistem, ki bo skozi preostale tekme poletne sezone še dodelan, potem ni ovir, da bomo pozimi v svetovnem pokalu spremljali nova pravila.

Lahko rečemo, da bodo nova pravila pomenila največjo revolucijo v skokih po začetku skakanja v V-slogu?
Težko bi rekel, da gre za revolucijo. Skoki bodo še vedno ostali enaki. Pravila na skok sam ne bodo vplivala, gre le za bolj pravičen način računanja rezultatov. Mogoče bo šlo le s strani trenerjev za malenkost taktiziranja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.