Višnarjeva kot edina med trideseterico

Foto: Profimedia Katja Višnar
Katja Višnar, edina slovenska smučarska tekačica v izločilnih bojih sprinta za svetovni pokal v klasični tehniki, je v norveškem Lillehammerju izpadla v četrtfinalu.
Oglej si celoten članek

V tretji skupini je bila Katja Višnar peta in je skupno zasedla 21. mesto. Zmagala je Norvežanka Maiken Caspersen Falla, v moški konkurenci pa je bil prvi njen rojak Johannes Hösflot Kläbo. Iz kvalifikacij je med štirimi Slovenkami v nadaljevanje napredovala le Višnarjeva, ki je na 1,3 kilometra dolgi progi dosegla peti čas. Še najbližje nastopu po skupinah je bila Anamarija Lampič na 34. mestu, za trideseterico je tokrat zaostala pičlih 27 stotink sekunde; Alenka Čebašek je bila 46., Vesna Fabjan pa je ob letošnjem debiju končala na 51. mestu.

Višnarjevo so v četrtfinalni skupini nato poleg najhitrejše, Rusinje Natalije Neprjajeve, ta je Slovenko, ki je bila dolgo v igri za polfinale, prehitela za dve sekundi in 62 stotink, ugnale še Švedinja Ida Ingemarsdotter, Norvežanka Kathrine Rolsted Harsem in Italijanka Lucia Scardoni, zaostala pa je le Nemka Kathrina Hennig.

"Znova sem v kvalifikacijah odtekla odlično, tudi smuči so bile pripravljene super, a žal sem naredila taktično napako na zadnjem spustu. Nisem si izborila smučine, pozicije, ki sem jo v bistvu že imela, in ta napaka me je stala uvrstitve v polfinale. Zadovoljna sem s pripravljenostjo. Mislim, da sem močna, da druge niso močnejše od mene, so pa boljše v prerivanju in v spustu, kjer sem danes sama naredila napako. Naslednjič bom morala biti bolj pozorna na teh delih, da tu ne izgubljam tekme," je po drugi letošnji tekmi povedala Višnarjeva, ki je edina Slovenka s točkami svetovnega pokala v tej sezoni.

V finalu je Falla prepričljivo, za 2,07 sekunde, ugnala Finko Kristo Parmakoski, tretja je bila Američanka Sadie Bjornsen (+5,01), ki je bila sicer najhitrejša v kvalifikacijah.

Začetek sezone Višnarjeva obtičala v četrtfinalu

V moški konkurenci na 1,5 km je bil v kvalifikacijah najhitrejši Norvežan Klaebo, nastopila pa sta tudi dva Slovenca. Janez Lampič je dosegel 72. čas, Miha Šimenc pa je bil 78.  Klaebo je nato po Ruki slavil še na drugi tekmi in tudi drugi sprinterski v nizu. Za 83 stotink je ugnal Rusa Sergeja Ustjugova in za 1,29 sekunde drugega Rusa Aleksandra Bolšunova ter še povečal vodstvo v skupnem seštevku pokala.

"Lahko rečem, da je ocena dneva zadovoljiva. Katja se je še enkrat prebila v izločilne boje, ostali ne, s tem pa nikakor ne moremo biti zadovoljni. Po skandinavski turneji se bo v strokovnem vodstvu treba pogovoriti v smislu ocene, kakšen trening vsakemu tekmovalcu posebej predpisati in skušati formo dvigniti na višjo raven. V tem trenutku mislim, da nam manjkajo malenkosti, ki bi nas pripeljale v finale. Servis dela v redu smuči, tako da se na njih ne moremo izgovarjati. Z umirjenim treningom doma, kjer so zdaj dobri pogoji, mislim, da bi v roku 10 do 14 dni zadeve postavili na tisto mesto, kjer bi bili na koncu vsi zadovoljni," je ocenil pomočnik trenerja Nejc Brodar.

Slovenska ekipa danes že potuje proti domu in na nedeljskem skiatlonu tako ne bo imela nobenega predstavnika. Prihodnji konec tedna je na sporedu prvi sprint v prosti tehniki v švicarskem Davosu, ki mu v nedeljo sledi še tekma v prosti tehniki na razdalji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.