Šport > Zimski športi
300 ogledov

Višnarjeva obtičala v četrtfinalu

Katja Višnar EPA
S sprintom v klasični tehniki se je začela olimpijska sezona v smučarskih tekih. Katja Višnar je kot edina Slovenka osvojila točke.

Danes se je v finski Ruki začel svetovni pokal v smučarskem teku. Na sporedu je bil .klasični sprint, najboljša Slovenka Katja Višnar pa je po odličnih kvalifikacijah izpadla v prvi četrtfinalni skupini, kjer je osvojila četrto mesto. Že v naslednji skupini so namreč štiri tekmovalke izboljšale njen čas, Višnarjeva pa je tako ostala brez napredovanja tudi kot morebitna srečna poraženka.

Na koncu je zasedla 17. mesto, do prve zmage v sezoni pa je prišla Švedinja Stina Nilsson. Nilssonova je za dve desetinki ugnala Američanko Sadie Bjoernsen, tretjeuvrščena Rusinja Julija Belorukova je zaostala skoraj sekundo.

Višnarjeva je v četrtfinalni skupini nastpila ob Belorusinjah Anastaziji Kirilovi in Polini Seronosover, Švedinji Hanni Falk, Belorukovi in Bjornsen. Skupina je bila vseskozi kar precej strnjena, precej taktičnega teka pa jim je odneslo dober čas, ki bi kakšni tekmovalki na mestih tri in štiri omogočil preboj v polfinale po času. Višnarjeva je po drugem vzponu, kjer je sicer imela dober oprijem, zasedala tretje mesto, na ciljni ravnini pa je nato še malce izgubila in morala priznati premoč Bjornsenovi, Belorukovi in Falkovi. 

V kvalifikacijah je bila najhitrejša sicer Švedinja Ida Ingemarsdotter, Višnarjeva je postavila četrti čas. Nastopilo je še pet slovenskih tekačic, ki pa so bile za najboljšo trideseterico prepočasne. Anamarija Lampič je bila v kvalifikacijah 32,. Alenka Čebašek 52., Eva Urevc 73., Nika Razinger 88., Lea Einfalt pa 90. 

"Dan se je začel res dobro, z zelo hitrimi kvalifikacijami, tudi smuči so bile perfektne. Videli pa smo, da je veliko ekip imelo težave s smučmi. Nekatere tekmovalke so imele preveč oprijema, nekatere premalo. Jaz sem imela super, perfektne smuči. V četrtfinalu mislim, da so mi fantje malce preveč namazali smuči. Že na vzponu sem videla, da imajo konkurentke hitrejše. Nato sem na vzponu želela pridobiti dobro pozicijo, a na ravnini pred ciljem sem videla, da mi smuči ne stečejo in mi je kar malo škoda. Vidim, da forma je, sem močna, rezultat bi bil lahko precej boljši, če bi se vse poklopilo. Vedno se ne, a fantje se trudijo ravno tako kot jaz. Upam, da se bodo že na naslednji tekmi stvari izšle kot je treba," je današnji dan v Ruki pokomentirala edina slovenska dobitnica točk.

V moški konkurenci je premočno zmagal zmagovalec kvalifikacij in lanskoletni zmagovalec seštevka v spritnih Norvežan Johannes Hoesflot Klaeb, ki je dobil vse današnje teke. Drugi je bil njegov rojak Paal Golberg, lanski zmagovalec, tretji pa Šved Calle Halfvarsson.

Nastopili so trije Slovenci, a so v konkurenci 129 tekmovalcev ostali brez finalnih bojev. Miha Šimenc je bil 80., Janez Lampič 94., Miha Dolar pa 114.

V soboto bo v Ruki na sporedu tekma na razdalji v klasični tehniki, dekleta se bodo merila na 10, fantje pa na 15 kilometrov. Na startu bodo znova vsi slovenski predstavniki in predstavnice, tako kot v današnjih kvalifikacijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice